// arthitectural / Concept & Competition / Paul Kaloustian Architect | EMA House

Paul Kaloustian Architect | EMA House

Concept & Competition Camera 1 grey sky copy

This small house is designed for a couple as their summer weekend house in the mountains.  The clients requested a maximum interaction with the context with a basic program for a secondary house.

The house is inserted in the pine “forest” without any attempt to “landscape”. We chose to create a horizontal intervention rather than a vertical one thus keeping the identity of the forest intact.

The design is based on  full transparency and openness to nature around (and in) the house. The plan revolves around a circular courtyard that generates the space around it. The reception areas with the kitchen inhabit the corridor like space around the courtyard, and the private bedrooms are separated by the services.

The use of glass allows transparency and openness to the outside and creates reflections due to the different layering of glass and its curvature. The result is an ambiguous space (inside and outside) with total abstraction due to the interplay of moving reflections on the glass.

Location: Beit Mery, Lebanon
Architect: Paul Kaloustian Architect
Land Area: 5000 sqm
Construction Area: 302 sqm
House Area: 225 sqm

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more