// arthitectural / Architecture / People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

Architecture People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights PavilionThe River Heights Pavilion is situated on the outskirts of Taiyuan along the edge of its famous Fen River. As the capital of Shanxi province, Taiyuan is an example of a second tier Chinese city developing at break neck speed. The River Heights Pavilion is built on a typical blank slate site, yet counters the trend of low density housing developments. It is an urban project located in the middle of suburbia.

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

Within this empty context, the urban environment is most effectively rendered within the building’s interior, as spaces are organized to afford unique relationships between various activities. For example, imagine standing in the lobby watching a performance, beyond which is a lounging couple in the courtyard, while above, office workers leave their desks to join a party in the adjoining roof deck.

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

The design of the River Heights Pavilion consists of linear blocks of varying lengths that are replicated and arranged to fit the boundaries of the site. Each block houses a unique programmatic element, such as exhibition, lounge, and office. In form, the blocks alternate between single and double story heights, while interiors alternate between cool and warm materials and finishes.

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

People’s Architecture Office (PAO) | River Heights Pavilion

© People’s Architecture Office (PAO)

This organization provides two completely different spatial experiences. Looking down the length of an individual block, one views the depth of a unified space extending uninterrupted to the exterior landscape. In contrast, turning 90 degrees, one’s view penetrates diagonally through discrete layers of shallow spaces that reveal various activities juxtaposed horizontally and vertically. Furthermore, there is a stacking of views through the interior, exterior, and interior and exterior again. The landscape design is an undulating extension of these linear blocks, each grassy strip separated by corten steel.

Location: Taiyuan, Shanxi Province, China
Architectural, Interior, and Landscape Design: People’s Architecture Office (PAO)
Client: River Heights
Total Floor Area: 1800 sqm
Structure: Concrete and steel
Date of Completion: December 2012
Principal: Hezhe, James Shen, Zangfeng
Project Team: Zhang minghui, Liu xiujuan, Jennifer Tran
Photographer: People’s Architecture Office (PAO)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more