// arthitectural / Architecture / Pepe Gascón | Barbacoa House

Pepe Gascón | Barbacoa House

Architecture Barbacoa House 1

This project has its origins in the desire of an elderly couple to have a barbecue for lunches with family and friends – the season permitting – and to enjoy their block of land. Additions made to what was first envisaged as a small one- room construction to be used for these barbecues eventually evolved into plans for a home.

Barbacoa House 2

Barbacoa House 6

Barbacoa House 5A very limited budget (in keeping with the original conception of a small room) in conjunction with the marked presence of walls delimiting the neighbouring plots – of exposed brick and uneven layout, as was typical of self-built constructions of the 1970s – led us to seek a solution for the building that would unite structure and finishing.

Barbacoa House 3

Barbacoa House 12The building has now acquired the formal dimensions of a single-storey dwelling facing north-south, as close as possible to the northern side of the block so as to free the maximum possible surface for the south-facing front garden. The entire building is structured around a longitudinal axis, a wall made of a low-density type of terracotta brick – thermo-clay – on the basis of which the whole project has developed. The visitor walks around the outer wall until reaching the main entrance, follows it through the inside of the dwelling and ends up outside where the wall gives structure to the barbecue terrace. The thermo-clay single-leaf wall has been left exposed without any kind of cladding or other finish, showing its colour, texture and plasticity. Outside it blends with the clay bordering walls.

Barbacoa House 8

Barbacoa House 4

Location: Carrer Cuba, 74 Terrassa (Barcelona), Spain
Architecture: Pepe Gascón (Pepe Gascón Arquitectura)
Collaborators: Jesús Gallego
Client: Anna Ros Blasco
Contractor: Excavaciones Egara, S.L. (Terrassa, Barcelona), Spain
Photography: José Hevia
Project year: 2012
Completion date: March 2013
Project area: 91, 00 m2
Cost: 76.000, 00 €
Other collaborators: Estudio de arquitectura e ingeniería DCE 2002, SL (structural engineering)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more