// arthitectural / Interiors / Peter Stasek Architects | Dental INN

Peter Stasek Architects | Dental INN

Interiors Peter Stasek Architect | Dental INN

A white organically shaped island surrounded by transparent glass walls, witch are characterized by a  monochrome overprint of the Viernheim forest. The floor covering with an unfinished apereance plays a homage  to a forest glade and provide the necessary  nutrients for everything, witch should here prosper. The light illuminates the way and provide the upbeat for anew descovery of oneself.

The project “Dental INN” has been designed by the architect Peter Stasek as a dental facility in form of a therapy-lounge for dental beauty in Viernheim / Germany. The project represents a new concept of interior design for dental practices themed “healing effects of organic shapes and natural structures” and was mainly developed for Dr Bergmann, an international accredited implant dentist.

In addition to dental treatments such as veneers and bleaching, Dr Bergmann and his team provide, amongst other things, symposia on implantology for numerous young dental surgeons from Europe, Asia and Africa.

The practice has a total area of about 300 sqm and comprises of 6 treatment rooms, one sterilization room, one conference room, a patient lounge and a multifunctional island, which is placed in the middle of the practice. This island encompasses important functions such as a reception desk (with an additional visitor counter), an x-ray room, a back office and a kitchenette.

The organically shaped island, which is surrounded by transparent glass walls, is the main eye catcher of the practice interior. The surrounding walls represent the geometrical counterpart and are characterized by a monochrome overprint of the Viernheim forest. This natural, all-embracing forest structure represents in fact the backbone of the practice design and generates a positive effect on the clients mind.

Another characteristic interior feature is the design of the floor covering for which the technology of self levelling compound made of several colour components was used. The result is a continuous and jointless floor covering which pays homage to a forest glade my means of freehand design patterns.

Another significant architectural aspect of the interior design is the fusion of the colour and lighting concept. The entire colour palette of the walls, the floor covering and the ceiling is based on the utilisation of non-colours (only white, anthracite and shades of gray have been applied).

In addition to this, the surface of all deployed dental equipment appears in silver-gray colour. The drafted lighting concept includes not only the basic lighting of the rooms but also the LED illumination of the white-coloured practice island with programmable colour scenarios. This is complemented by the colour orange from the Dental INN emblem in the form of small pieces of furniture and working clothes of staff members.

As a final addition to the design concept, a sound concept for all treatment rooms, the conference room and the lounge has been implemented. An audio and visual environment has been created as a unique composition that contributes to the relaxation of all clients and staff.

Location: Viernheim, Germany
Architect: Peter Stasek Architects
Light planning: Licht-Team
Graphic design: xmedias GmbH Werbeagentur
Completion of the interior: AKB-GmbH Dental-Handwerk
Dental equipment: Dental Bauer GmbH & Co.KG
Glas wall construction: Glaskontor Erfurt GmbH
Floor covering: Oliver Schmidt Industrie
Lounge furniture: Raum-Konzepte Sabine Kümmel oHG
Art for Lounge: Feather Paintings made by Antje Böttger
Foil print (Forest on the Glaswalls): Turtschan U. Gloria Gbr
Client: Dr. Bergmann & Partner
Project year: 2010
Photographer: Stefan Blume

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more