// arthitectural / Architecture / PHILIPPON KALT Architectes | Entre Deux Rives

PHILIPPON KALT Architectes | Entre Deux Rives

Architecture © Hervé Abbadie

PM_FM_FINAL2

The Entre Deux Rives housing project, developed by the agency Philippon-Kalt, announces the start of the new Ile-Saint-Denis riverside green neighborhood. The development will revitalize a former industrial wasteland. It includes 165 homes in 8 buildings ranging from 3 and 7 floors, spread over 3 small blocks.

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

Living here means adopting an island identity, a mind-set specific to Ile-Saint-Denis. The building, within the green neighbourhood, has been developed as a shared space, to be invested collectively. Council and private housing share the same staircases. Passages between blocks are designed to encourage meetings. Empty spaces invite residents to appropriate them; the loggia gardens can become a subject for discussions amongst neighbours. Shared spaces with wide windows and Persian blinds, and the low fences around the rolling gardens encourage openness to one another.

PLANS2

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

Facts:

Two contrasting facades on the Seine

Along the river’s wider branch, a continuous, 7-storey front delineates the Quai du Chatelier, and three coloured plots emerge from the line of trees.

On the wilder side of the river’s smaller branch, a 3 storey line of buildings adopts the scale of town houses.

Integrating living spaces into the heart of the landscape

Tree-lined gardens connect the various points of access for each small island and represent 50% of the surface area. These are shared spaces designed to encourage relationships between residents thanks to their low walls and patio areas which are ideal for chats and group activities.

Private outdoor spaces, an extra room.

The project is characterized by generous private outdoor spaces. It provides an additional room for 80% of homes in the form of a terrace or logia with a minimum area of 12 m² and a depth of at least 2 metres.

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

Location: 7 Quai du Chatelier, 93450 L’Île-Saint-Denis, France
Architects: PHILIPPON – KALT
Type: 165 housing units LEBs
Client: ICADE
Social housing: CAPS
Thermal engineering consultant: ALTO
Engineering consultant: LGX
Total area: 11 100 m² SP/12 200 m² SHON
Cost: 16,5 M€ HT
Year: 2008
Work in two stages: July 2011 to March 2014
Pictures: Hervé Abbadie
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more