// arthitectural / Architecture / Phyd Arquitectura | House in Moreira

Phyd Arquitectura | House in Moreira

Architecture Phyd Arquitectura | House in Moreira

Phyd Arquitectura | House in MoreiraThe house is built around three project themes. The continuous and enlacing space, which incorporates different inhabiting functions. The time, which incorporates the movement and permanence. The materiality, which incorporates the antithesis weight/lightness. Concrete volume; from which is subtracted, the space to enter, and the south patios.

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

Patios that enable continuity, between different spaces of the house, and interior/exterior. Which behave like a sun clock, alternating solid and diffuse light.

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

 

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

Phyd Arquitectura | House in Moreira

© Javier Callejas

The space articulates, compression and horizontality, with decompression and verticality. In a precise exercise, of measure and proportion. The materiality is used in its most essential expression, conferring to the house, weight and lightness simultaneously.

Location: Moreira, Maia, Portugal 
Architect: Phyd Arquitectura | Paulo Henrique Durão, João Ricardo Dias, Daniel Gil Tomé
Clients: Married couple with two children, one boy and one girl.
Collaboration: Jennifer Duarte, Miguel Àguas
Structure: Eng. Pedro Fragoso Viegas
Photography: Javier Callejas
Floor areas
First floor (Gross area): 132,50 m².
Ground floor (Gross area): 139,00 m².
Underground floor (Gross area): 87,00 m².
Main bedroom with wc: 32,00 m².
Boy bedroom with wc: 20,50 m².
Girl bedroom with wc: 23,50 m².
Play area: 8,00 m².
Kitchen: 27,00 m².
Living room: 40,00 m².
Office with wc: 16,6 m².
Service wc and Laundering room: 8,00 m².
Garage and Storage: 42 m².
Total circulation: 43,00 m².
Garden: 286,50 m².
Exterior Patios: 37,50 m².
Total area: 358,50 m².
Project: 2008
Construction: 2010 – 2012
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more