// arthitectural / Architecture / PichAguilera Architects | “Magical” Science and Technology Park

PichAguilera Architects | “Magical” Science and Technology Park

Architecture PichAguilera Architects | Magical

The new experimental center for the audiovisual production it is located in the occupied zone by the old infantry quartering of the actual Technological scientific park of the city of Lerida in Gardeny. This infrastructure starts with the creation of MAGICAL, a complex with Equipping and services for the creation of audiovisual contents addressed to various fields and market strategies.

PichAguilera Architects | Magical

© PichAguilera Architects

The project restores two of the existing buildings which limit the old inner ward; as an articulator element of the group, it is build a third building of new floor such as a big container where locate the building “Plató”, located in the south angle of the square. A tensed cloth enveloping cover the container and is extended as a fog that hugs and connect the three buildings, defining a concavity to the square where it will be produced the access to the complex. The space that is originated down this cloth is a clear space where are organized the most public uses such as the reception, waiting areas, vending, etc. It’s opened to the square throughout a glazed plan that follows the curve guideline defined by the cloth and the café zone located in the south zone and spilling towards the plain landscape. The public access to the set will be through the attic of the realization control volume build onto the set.

PichAguilera Architects | Magical

© PichAguilera Architects

The construction work of the restore buildings will consist on maintaining the volumetric, the texture, the formalization and the external chromatic.

Sustainable sense and energetic efficiency:

The established strategy in the project design of the team editor includes a methodology of application sustainable senses, between the technical and economical limits of the project. With this strategy it’s looking for the optimization of the passive behaviour of the building, decreasing the environmental impact and the energy demand, and searching then the more efficient systems supported by renewable energy source and efficient systems to satisfy the remaining demand.

PichAguilera Architects | Magical

© PichAguilera Architects

The senses of sustainable construction proposed are not limited just to the reduction of the CO2 emissions, they include other aspects too: the chose of the materials and the construction solutions look after the decrease of the environmental impact in the materials used, the incorporation of the sense of their cycle of life, the impact of their production, their assembly and their recycling.

Saving energy:

• Exploitation of the environment of the building conditions.

- Protection and modulation of the thermal gains.

The creation of the enveloping of the set and the cover of the access actuate as a second ventilate skin which will help to the hot dissipation and will create a large shadowy zone oriented to the north and ventilated if it wants to. It is also prevented the collocation of solar protections in the windows orientated in the south of the T buildings and the theatre.

PichAguilera Architects | Magical

© PichAguilera Architects

Other way, it is reinforced the high inertia that the T building has, isolating exteriorly his solid parts.
– Natural ventilation.
Distributions that allow having a cross ventilation during the seasons, which would be positive, have been promoted. The enveloping of the hall will have some practicable apertures in the higher point, and with the square’s apertures (north) and in the cornice (south) will allow a good natural ventilation of this space. Also, this space is going to be provided with vegetation in the way that during the hotter months it would help to refresh the ambient by the evaporation-transpiration of the plants.
– Natural lighting.
The composition of the solar protection elements is going to be studied to, even that they impede the direct access of the solar radiation, allowing a correct light entrance to the interior use.
• Control of the energetic requires:
– Thermal isolation: as have been commented, it’s prevented to isolate exteriorly the solid parts of the building T, because the existent buildings don’t have isolation at that moment. The rest of the spaces are going to be isolated correctly too, but from the interior.
– Quality of the enclosures: are going to be replaced the existent enclosures in bad situation and made by a little quality, by aluminium frames with double layer glass with air camera and heat channel breakage.
• Energetic efficiency of the installations:
– Lighting: is going to be limited the maximum zones with lighting of incandesce lights. Some common zones, like the restrooms, are going to be provided with systems of presence’s detectors and is going to be installed a system of regulation depending on the natural light contribution in the work spaces.
– Climate control: because of the existence of the technical rooms that requires of the frigorific capacity all the year, this floors are going to be provided with systems of total recovery of the hot to get during the winter, the hot water for the climate control in a non-pay way.
To all the periods of time where it won’t be provided with recuperation hot sufficiently to obtain the hot demand, it’s prevent to install condensation boilers in a low temperature of high efficiency and low emission of contaminants to end to cover this demand.
The terminal distribution it’s going to be made by air-conditioning units to rooms with larges dissipations. This air-conditioning units, in all the ways, will have a system of free-cooling to produce cold in a free way when the conditions of the exterior air would be favourable.
• Renewable energies:
It is prevented that the installation of the solar thermal panels on the roof by the support of the production of the domestic hot water (DHW) for the building consume.
In the other hand, it is considered too, the installation of solar thermal panels for the production of the electricity and the connection the installation to a distribution net of the supplying company, with the consequent economic profit which it entail. It is prevented to be up to the minimum of the production that is told by the rules for that kind of building.

PichAguilera Architects | Magical

© PichAguilera Architects

Saving water:
• Rain water:
The water collected in all the roofs will be stored on the first time for the vegetation watering of the green roof. The remaining water will be lead through a split up net in the deposit projected on the Gardeny Park to the watering of the vegetation of the zones with vegetation.
• Sewage water.
It is prevented a split up net for the grey water and his recycling. The recycled water from the showers is going to be used for the watering.

Location: Spain
Architect: PichAguilera Architects | Felipe Pich-Aguilera Baurier Arquitecto, Teresa Batlle i Pagés Arquitecto, Josep Mª Puigdemasa Arquitecto
Group Responsible: Xavier Milanés, Angel Sendarrubias, Pau Casaldàliga
Project Responsible: Iván Acevedo, Bernat Ros
External project: Pamias-Puigdemasa arquitectos
Specialists: Pamias Ingenieria, Estructuras tensadas: IASO.
Executive management: Felip Solsona y Marga Bernadó
Photography: Pich-Aguilera Arquitectos
Building surface: 7.448 m2
Building cost (PEM): 5.232.415 €
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more