// arthitectural / Interiors / Architetto Pierluigi Piu | Professional Studio in Cagliari

Architetto Pierluigi Piu | Professional Studio in Cagliari

Interiors © Pierluigi Piu

Situated at the ground floor of a modest yet historic building benefiting from being located just in front of the small lovely ancient church devoted to Saint Efisio (the town’s worshipped protector), this architectural office features a warm atmosphere in between a working space and one of the cosy living rooms where one could be received in some houses of the surrounding historic neighbourhood.

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

Once trespassed the threshold the visitor founds himself in an hybrid space where the waiting room is fused together with the draughtsmen’s workstation (on the right side, as to the entrance, close to the windows facing the main street), a meeting area and the draughtsmen director’s desk.

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

This last stands out at a wall featuring the reproduction of a work of Dutch photographer Hendrik Kerstens, well-known for portraying his daughter/model in postures reminding subjects of the 17th century Flemish paintings, yet evoking them by the sole skilled use of lights and the introduction of ordinary everyday contemporary objects (as like, in this case, a plastic shopping bag). Such image was chosen to be here since it is considered to be a perfect modern allegory of real creativity (based on simplicity and flash of genius) and, at the mean time, enhances the strong cultural and affective links the architect has with Flemish countries.

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

Beyond such wall is a narrow and short passage leading to the architect’s room, fitted with his desk, a bookshelf running along the wall, right below the windows, a vintage sofa negligently covered with a gray drape, a centrepiece bookshelf (“Ex Libris”, designed by Pierluigi Piu) and a richly draped purple curtain hiding both the access to the kitchenette/toilet and a white wall used for projections.

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

Hanging from the ceiling beams is a 1940 clock coming from the local railway station, while all the vintage telephones on the purple desks belong to the personal collection of the architect. All piece of furniture (apart from Xavier Pauchard’s “Tolix” chairs and the waiting room’s easy chairs) are bespoke and designed by Pierluigi Piu.

© Pierluigi Piu

© Pierluigi Piu

Location: Via Sant’Efisio 36, Cagliari, Italy
Architect: Pierluigi Piu
Woodwork: Mauro Angius/”Tuttolegno”
Steelwork: Fratelli Argiolas
Photographer: Pierluigi Piu
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more