// arthitectural / Architecture / Prandina | Isabella Stewart Gardner Museum

Prandina | Isabella Stewart Gardner Museum

Architecture Renzo Piano Building Workshop | prandina progetto

Prandina, an Italian brand who works in the interior lighting design and has its headquarters in Bassano del Grappa (Vi), was chosen among the favoured suppliers of the new and important Isabella Stewart Gardner Museum expansion project, realized by Renzo Piano in Boston. The new construction features four four volumes clad in green pre-patinated copper and red brick that “float” above the transparent first floor.

Renzo Piano Building Workshop | prandina progettoKey features include a 300-seat performance hall, an adjustable height special exhibition gallery of 185 square metres, a new restaurant, gift shop, landscape classroom, expanded outdoor garden spaces, two artist apartments, conservation labs, a hands on art workshop, an entrance pavilion, the shop museum, a cafe.

Renzo Piano Building Workshop | prandina progetto

Renzo Piano Building Workshop | prandina progettoNatural light floods the interior, creating an open and welcoming entrance for visitors as they enjoy uninterrupted views of the original building and gardens. The new wing presents also new orientation areas, the Living Room with large windows and an interior design very cosy for visitors.

Renzo Piano Building Workshop | prandina progettoIt is to enlighten the restaurant and the Living Room visitor orientation space that have been chosen the Cpl lamps, in blown glass, designed by Christian Ploderer for Prandina, here used in the hanging and floor versions, in red.

Location: Boston, USA
Lighting: Pradina
Lighting project: “prandina progetto” division
Lighting partner: Ligursystem from Genova
Photos: Nic Lehoux, RPBW
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more