// arthitectural / Architecture / proj3ct | Quinta da Cal House

proj3ct | Quinta da Cal House

Architecture PROJ3CT | Quinta da Cal House

PROJ3CT | Quinta da Cal HouseIn a well defined regular lot, the Quinta da Cal House is subject to the required alignments thats constricts it’s implantation. Given notice to the clients expectations regarding a generous space and taking into account the small terrain available, our objective is to create interior areas that look bigger than they actually are, and also to merge all exterior areas in one fluid garden.

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

With these premises we designed a lifted wooden parallelepiped that will accomodate all bedrooms and intimancy spaces. That regular form is then carved out into a big superior pateo optimizing the insolation conditions that are scarced in the lower level. The pateo it is not closed on itself but it links visually to the pateo bellow, and throught the laminated façade, to the city sights on the east side.

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

 

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

With a big contrast a white solid is placed bellow sheltered by the wooden box. It will gather all social functions of the house in close relation to the perimeter. Rather than to establish a direct and a cadential array of spaces, we prefered to expose all areas to the exterior light mingled with vegetation areas.

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

 

PROJ3CT | Quinta da Cal House

© Osvaldo Coutinho

The balance between the compartments and the voids, made the functional articulation between living room/dining room, dining room/kitchen, living room/office, etc. It has enabled a fluid and luminous space that defies the boundaries, stretching our visual perception to all that an observor may grasp.

Location: Barcelos, Portugal
Architectproj3ct 
Client: Manuel Bernardino de Azevedo e Silva
Type: single house
Gross area: 500 sqm.
Architecture team: João Pedrosa Rodrigues, Tiago França Lopes, Hugo Pinho Santos
Engineering: Nuno Pereira Lourenço, Engenharia lda.
Photography / rendering: Osvaldo Coutinho / Asymetric studio.
Buider: arqmarket and others
Date: 2011
Status: completed
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more