// arthitectural / Architecture / Q d’ARQUITECTURA | Joint houses in Barcelona

Q d’ARQUITECTURA | Joint houses in Barcelona

Architecture FOTO-1

The house occupies a portion of land in an already built plot. The existing house -parents- and the new one –sons-, must maintain a reasonable level of privacy, despite sharing the joint use of the courtyard, and without establishing a physical boundary between the two parcels.

Taking advantage of the gentle cross slope of the plot, the new house is placed in a slightly lower level than the existing one. The ground floor is protected from view by the retaining wall that spans the gap between the two houses, so it can be fully glazed, in constant relationship with the court by porches.

The upper floor, exposed to view, is developed in an essentially opaque prism, concentrating all the openings in a gallery facing south.The sharp contrast between the lightness and transparency of the ground floor and the weight of the upper floor, along with large porches and cantilevers and the continuous relationship between interior and exterior, are the main formal features of the project.

Location: Matadepera, Barcelona, Spain
Architects: Q d’ARQUITECTURA | Jordi Grané Aran, architect
Construction: Jordi Llobet Contratista d’Obres S.L.
Structural consultant: Eskubi-Turro Arquitectes S.L.
Technical architect: Meritxell Giménez Dalmau
Photographs: Jordi Grané Aran
Year: 2008
Project Area: 260 sqm

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more