// arthitectural / Concept & Competition / Radionica Arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education Center

Radionica Arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education Center

Concept & Competition Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education Center

Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education CenterUnlike many incredible places in the city of Istanbul, the context of the Istanbul Disaster Prevention and Education Centre does not ask for too much respect. We decide not to struggle with the unnecessary fitting into the environment. Instead of “competing” with large and architecturally inarticulate buildings which surround the site we choose to “ignore”. Among high rise buildings we form a new microcosm, equally traditional and contemporary, a flat house with a garden inside. We are establishing some new / old rules, proposing a space for the visitors and employees to experience a bit of a different, better universe. The new urban element is in fact very old and exists in traditional local architecture for centuries.

Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education Center

Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education CenterIn order to make it visible from distance one lake inside the garden has a high water fountain that makes this site unique and recognizable in the city landscape. The garden is defined by communication corridor the length of an athletic track wrapped arround it. Areas of specific use alternate along the corridor rhythmically. Those sections that require more peace and concentration for the visitors are arranged along the outer edge, and the other ones along the internal one, facing the park. Park, garden, oasis, courtyard, playground and all that simultaneously, shade of the tree canopy, water in the lakes, fountain, playgrounds for children and adults… Park is an extension of the hall during the period of nice weather, in case of Istanbul the most part of the year. “Classrooms” are all different, as a consequence of the program inside.

Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education Center

Radionica arhitekture | Istanbul Disaster Prevention and Education CenterAbove each unit there is a dome, another traditional and at the same time contemporary element, used to place solar panels on the sunny side. The outer façade of the house is protected by glass brise-soleils and the necessary shade is provided by a system of curtain rails on the ceiling. On the inner side there is a canopy, which reduces the amount of the sun rays entering the building. For the same purpose we use trees which are densely planted on the northern edge of the park. The building structure consists of steel columns that follow the line of the facade and carry a steel grid, all very low-tech. The building uses all the applicable systems of sustainability, we believe in its pioneering role in this area.

 

Location: Istanbul, Turkey
Architect: Radionica Arhitekture / Sara Jurinčić, Iva Pejić, Iva Peručić, Ana Rako, Goran Rako, Josip Sabolić
Project name: Istanbul Disaster Prevention and Education Center
Type: competition / 1st prize
Designed: 2011.
Area: 6.100 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more