// arthitectural / Architecture / Ramon Esteve | Myrtus Convention Center

Ramon Esteve | Myrtus Convention Center

Architecture Ramon Esteve | Myrtus Convention Center

The proposal of the building is to generate a construction that will be used for conventions, seminars and banquets supporting up to a thousand people.

The organic geometry of the building developed under a circular grid, generates continuity between spaces, a stimulation to flow through them. The building’s sinuous shell line grants it with a kind character.

Following this line a disposition or alternating plans of glass and white concrete ripped the volume in its verticality from the buildings wholeness. From the inside this intermittent openings create the feeling of a colonnade connecting the gardens blurring the limit between inside-outside. Only the pieces holding the auxiliary uses are shown as solid and compact nucleus surrounded by the different spaces.

The program is solved in three levels. The main floor holds the assembly halls and the kitchen, on the second floor are the offices and a restaurant with its private kitchen for daily service. The garage is at the underground level with the store rooms.

The organic geometry plan lay out the exterior in three areas, two main areas with porches which will hold outside celebrations and one for the service activities.

The exterior is also planned, setting a connection with the nature, designing a particular vegetal environment. The garden works like a green edge with trees, grass, white flowers… The circular fountains add calmness to the whole. A special atmosphere is obtained.

The natural light is an important feature of the project, modelling shapes and inner spaces. The light shines through the big vertical holes in the edge of the building and covers the central area filtered through big glass lamps of the skylights. At nightfall the lighting becomes subtle and suggestive enhancing the atmosphere.

The building is a recreational space where, despite its size, the right combination of its elements makes it kind and evocative. Features that belong to the architecture, like geometry, landscape, light, sound, texture… are mixed to form a suggestive group.

Construction nostes:

The most important part of the building’s construction are de white concrete prefabricated. The entire facade is modulated every 50 cm and combines modules of opaque parts with the transparent ones.

The prefabricated panels are 7,5 meters high and are from 05 to 2.5 meters wide. They are made specially for this building with all the section ( 16 cm) of white reinforced concrete and thermal insulator. In the fabrication process, it was used some big format steel casings in order to get a perfect smooth surface for the outer side. Every piece has a lineal hollow to place hidden lights that make a suggestive night illumination. The concrete used is made of white cement type BLII/A-LL52,5R, with a proportion of 400kg/m3 of cement, the aggregate diameter is between 12 and 25 mm.

The transparent modules have the same high as the prefabricated and are made of serigraphic glass, with a small drawing of white circles.

The structure is solved with a three-dimensional mesh, which is rigid due to the compact stairs and services volumes. This kind of structure solves 22 meters distance without columns.

The ceiling is made up by diameter-variable circular pieces, and the structure is shown through its gaps.

Location: Development “La Murta”, Codonyers Street number 2, Puçol, Valencia, Spain
Architect: Ramon Esteve
Developer: Inmuebles Altia s.l.
Construction Management:
Emilio Pérez – quantity surveyor
Olga Badía – architect
Collaborators: Daniella Adame, Silvia Martínez, Juan A. Ferrero, María Daroz
Collaborator Companies:
Prevempyme S.L. Seguridad Y Salud
Jardinería Villanueva S.L.  Jardinería
Fulton  Aire Acondicionado
Azkoyen  Cocina
Fonsa  Instalación De Fontanería Y Saneamiento
Inel S.L. Instalación Eléctrica
Perfil 10  Carpintería Metálica
Carpinteria Palmer  Carpintería De Madera Y Mobiliario Fijo
Ona  Lámparas Decorativas
Structure system:
concrete walls on the underground
steel structure ( columns and three-dimensional tubular shaped mesh )
Exterior finishing:
white concrete and glass
Interior finishing:
white wood slats and white paint on the walls
continuous pavement of white micro-terrazzo
ceiling of circular pieces with different diameters, from 0.5 m to 3 m.
Building area: 3230.61 sqm
Gross area: 2401.09 sqm
Building coverage ratio: 0.56
Floor area ratio: 42%
Parking capacity: 67 parking bays
Project year: 2007-2009
Photographer: Eugeni Pons

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more