// arthitectural / Architecture / Reiulf Ramstad Arkitekter | Micro Cluster Cabins

Reiulf Ramstad Arkitekter | Micro Cluster Cabins

Architecture © Reiulf Ramstad Arkitekter

The client wanted a cabin for the whole family, but at the same time it needed to be divisible in some way. The solution was a cluster of three structures, which can be used individually. Each of the buildings is defined as a clarified geometric volume, organized around the outdoor area that binds them together as one unit. Toward the northeast, a hill borders and defines the site, together with the view in the opposite direction. The spatial interaction between landscape and the structure creates a beneficial microclimate. This is reflected by the structures’ southwest orientation, where the gable end is glazed. In the other directions the buildings appear more closed.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The Micro Cluster Cabins are located in at the mouth of the Oslo fjord in the region of Vestfold in Norway. A cluster of pitched-roof volumes sit at the edge of an idyllic meadow in a large clearing. The surrounding woods and a characteristic hill of naked rocks define the site, just a short walk from the sea.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

This project was designed for a client who wanted a holiday home for the whole family, while it at the same time was divisible somehow. That way, they could spend their time together but also enjoy the intimacy that each of these parts separately provides. The solution was a cluster of three structures, which can be used individually.

Each of the buildings is defined as a clarified geometric volume, organized around the outdoor area that binds them together as a whole. All of the three structures are southwest orientated and the middle unit has its gable end fully glazed, opening the building to its surroundings. In the other directions the buildings appear more closed, providing privacy from the neighbours and access roads.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The cluster of structures is backed up against a steep and rocky hill creating an exciting spatial interaction between landscape and the three cabins. The rock mass also creates a beneficial microclimate in the outdoor area between each unit: during the day the sun hits the dark rocks and this heat is gradually released to the environment.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

Wood provides a homogeneous cladding for the three structures, both inside and outside. The pre-weathered pine heartwood provides a natural appearance and contrasts with the glazed opening emphasizing the difference between closing walls. At the same time, the cladding blends in with the environment, keeping the essence and authenticity of the site.

Location: Herfell, Vestfold, Norway
Architect: Reiulf Ramstad Arkitekter
Program: Cabin for a multigenerational family
Type: Residential
Client: Private
Size / value: 70 m2
Commission type: Direct commission (2010)
Status: Completed (2014)
Photo Credits: Reiulf Ramstad Arkitekter
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more