// arthitectural / Architecture / Resolution: 4 Architecture | Cape House

Resolution: 4 Architecture | Cape House

Architecture © Joshua McHugh

Located in a residential neighborhood in Cape Cod, this home is the perfect getaway for a family of four wanting to escape the city life of Boston.

The four module home was set on an existing 50’ x 30’ foundation to utilize the existing structure, expedite the construction process, retrofit a new home and upgrade the homes amenities taking advantage of the natural surroundings. The new 2,775 sf home has an exterior stair leading to an expansive roof deck where one can bask in the sun and be in awe of the views overlooking Salt Pond Bay.

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

The Double Decker 2 bar Typology is essentially 2 boxes set on another 2 boxes with a single cut carved out to designate entry. To further expand the programmatic needs of the client and not exceed the existing footprint, appendages of linear 2×2 cedar screens of living space, exterior showers, balconies, and decks were added on.

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

The house is clad in a contextual cedar shake siding and tied together with accents of blue cement board panels. With large expanses of glass and numerous operable windows the house takes advantages of summer breezes and blurs the division of interior and exterior. Furthermore, the exterior roof deck is complete with an exterior fireplace, creating the perfect setting to view the sunset and Atlantic Ocean beyond.

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

© RES4

Furnished with maple cabinets and dark grey stone countertops the kitchen is open to the living and dining area and is visually connected to the exterior with sliding doors opening onto the rear deck.

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

© Joshua McHugh

While open communal areas dominate the first floor, the second floor is compact with three bedrooms, two and half baths and a media room, which is linked to the exterior staircase leading to the roof deck. The master bedroom suite features a cantilevered balcony and exterior shower along with a alcove for a desk and chair to active as a makeshift office.

© RES4

Location: Eastham, Massachusetts, USA
Architect: Resolution: 4 Architecture | Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architect: John Kim, Craig Kim
Project Team: Michael Hargens, Brian Thomas
Manufacturer: Simplex Industries
Engineer: Lynne Walshaw P.E., Greg Sloditskie,
Contractor: Twine Field Custom Builders
Typology: Double Wide
Modules: 4 Boxes
Program:
Bedrooms: 4
Baths: 3.5
Features: Lounge/Media Room, Roof Deck, Outdoor Fireplace, Screen Porch, Garage
Materials:
Exterior: Cedar Shake Siding, Cement Board Panels, Ipe Wood Decking
Interior: Bamboo Flooring, Caesar Stone Countertops, Slate Bathroom Floors, Maple Cabinets, Aluminum Clad Wood Windows with Low E, Insulated Glass
Surface Area: 2,987 sf
Completion Date: 2006
Photographer: RES4, Joshua McHugh

© RES4

© RES4

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more