// arthitectural / Interiors / Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

Interiors Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

Resolution: 4 Architecture | Hill LoftLocated within a former industrial building in Tribeca, the Hill Loft is an exercise in efficiency of space and thought out response to existing conditions. Due to limited square footage of the space, a gesture of simplicity was the ultimate response.

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

© Eduard Hueber

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

© Eduard Hueber

Various programmatic elements ranging from kitchen/storage, to wine storage, to dining room display cabinets, sleeping and entertaining, are accommodated in gigantic “wall-units”. The units span between massive steel plate assembled columns along the east wall of the space. The strong rhythm set up by the columns becomes the module into which different programmatic zones are inserted.

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

© Eduard Hueber

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

© Eduard Hueber

A sculptural bar element, the kitchen island and dining table combo, hovers in front of the thick, rhythmic wall of cabinetry. It is comprised of a rectangular prism base on the kitchen side, which supports a site-cast, L-shaped concrete countertop, and a maple plane, which cantilevers forward from the solid portion towards the view at the south end of the space.

Resolution: 4 Architecture | Hill Loft

© Eduard Hueber

Given the directionality of the space, the ceiling plane is of extreme importance. The perspective is emphasized by playfully woven flexible track-lighting, that gradually unwinds north to south to reveal a stunning view of the Manhattan ciyscape.

 Location: New York, NY
Architects: Resolution: 4 Architecture | Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architects: Catarina Ferreira
Contractor:  Scott Bavosa Construction
Photographer: Eduard Hueber
Completion Date: 1999
Size: 750 sf
Materials:
Floor: existing maple floor, refinished
Walls: painted brick and gypsum board
Cabinetry: maple veneer plywood, stainless steel, black absolute granite, textured glass, and custom site-cast concrete countertop

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more