// arthitectural / Architecture / Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

Architecture Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco HouseDesigned as a second home for a single mom and young son who live in Manhattan only 45 minutes away, this two-story single bar scheme is positioned as close to the lake as zoning allows. The result is a long linear composition oriented north south, with complementing sunrise and sunset decks to the east and west.  Lake views are available from all rooms.

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House
© RES4

Similar to many smaller lakes in northern New Jersey, Lake Iosco is sparsely surrounded by single-family homes nestled in the woods. The specific lot is located adjacent to the lake’s concrete dam that forms a water-spill creating a creek to the south. The approach weaves through the woods along a narrow road, terminating in a gently sloped drive and polycarbonate carport that frames a view of the lake upon arrival.

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Entry continues as a transition from the auto-court to the east deck up a slight set of stairs marked by a concrete wall pierced with acrylic cylinders.  Transmitting sunlight during the day, the acrylic cylinders become a backlit constellation triggered by motion-sensors at night. Through a glass door and large sidelight is a dump-zone compressed by a full-height freestanding volume containing a built-in bench with hooks for coats, additional storage, and a small bathroom. This core volume breaks up the otherwise completely open ground floor by demarcating a small playroom to the north and a large communal space to the south. Also freestanding yet only counter height, two large kitchen islands anchor the zone for food prep while defining the resultant dining and living spaces. Along the east side is a saddlebag clad in cement board panels that accommodates additional kitchen cabinets and under-counter refrigerators, as well as the black steel fireplace / storage / media unit.  The west side is predominately glass, connecting the space both visually and physically through sliding glass doors to the deck, lawn, and lake, allowing a single mom to keep a watchful eye on her young rambunctious son.

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Resolution: 4 Architecture | Lake Iosco House

© RES4

Stairs at the north end of the home lead to private spaces above and utilitarian spaces below. Open at the top of the stair is a semi-public study, creating a transition to the hall of private bedrooms beyond.The sun is integrated throughout by being defused in playful ways through the use of, acrylic cylinders, polycarbonate carport, 2×2 cedar slats, and reflections off the water being captured within.

 

Program:
o    Bedrooms: 3
o    Baths: 2.5
o    Features: Carport, Study, Playroom, Hot Tub

Materials:
o    Exterior: Cedar Siding, Azek Infill Panels, Cement Board Panels, Ipe Wood Decking, Aluminum Clad Wood Windows with Low E, Insulated Glass
o    Interior: Maple Cabinets, Bamboo Floors, Caesar Stone Countertops, Kohler Plumbing fixtures, Slate Bathroom Floors, Hot Rolled Black Steel Cladding

 

Location: Bloomingdale, New Jersey, US
Architects: Resolution: 4 Architects |  Joseph Tanney, Robert Luntz
Project Architect: Kristen Mason
Manufacturer: Simplex Industries
Project Coordinator: Jason Drouse
Engineer: Lynne Walshaw P.E., Greg Sloditskie
Contractor: D Woodard Builder, LLC
Completion Date: 2009
Size: 2,368 sf
Typology Series: Two-story Single Bar with saddlebag
Modules: 4 Boxes, Panelized Fireplace/Storage
Photographer: RES4
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more