// arthitectural / Architecture / Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

Architecture Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in SegoviaThe Campus of Segovia is placed on a large plot in the suburbs of this historical city. It is a site defined by the lack of public spaces. This project intends to create an important cultural pole. Therefore, it stands surrounding a big covered square which will be used not only by students and teachers, but also by the neighbours of the area.

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

© Miguel de Guzmán

Around the square are the classrooms and in the centre is the library, the main cultural reference of the University. This is defined as a multipurpose area built within a global space, and it presents a ditch over which three cubes hang from the structure. The cubes house the areas devoted to reading. This structural option is not unjustified, since it makes it possible to combine both the subdivision and the unity of space thanks to permeability at ground level. The lighting of that space, subject to the daylight and seasons, shares also the nature of a covered external space.

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

© Miguel de Guzmán

Outwardly, the building presents a fragmented structure to fit better the scale of the urban fabric, as it is not aimed to highlight the inner space, which is only to be found out when crossing the doorstep.

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

© Miguel de Guzmán

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

© Miguel de Guzmán

Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez | University Campus in Segovia

© Miguel de Guzmán

Regarding the construction, the building is made of materials that are both strong and warm, such as granite blocks, precast concrete or woodwork, trying to give the site the nature of a public building. This perception of public space dominates in the construction of the inner covered square, which also consists of materials that are typical of outdoor spaces, such as precast concrete or granite floors, even though the towers of the library boast a wooden flooring enclosure which emphasizes the warmth of the environment.

Location: Plaza Alto de los Leones s/n, Segovia, Spain
Architects: Ricardo Sánchez González & José Ignacio Linazasoro Rodríguez
Project name: University Campus in Segovia
Client: UVA (University of Valladolid), Junta de Castilla y León
Collaborators: Hugo Sebastián de Erice Navarrete, Sergi Artola Dols, Rafael Rodríguez Merino
Photographer: Miguel de Guzmán
Dates:
Competition: march 2005
Project: november 2007
Begin of work: marzo de 2009
End of work: enero de 2012
Cost: 13.249.903,04 euros
Surface: 18.500 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more