// arthitectural / Architecture / ripolltizon arquitectos | Binissalem school complex

ripolltizon arquitectos | Binissalem school complex

Architecture Ripolltizon | Binissalem school complex

The School Complex (provides primary and secondary school levels) is located in the outskirts of Binnisalem urban fabric. The plot is located along a suburban road named “Camí de Pedaç” on which the urban planning has concentrated a heterogeneous mix of typologies, including diverse row houses, detached blocks and urban facilities.

Ripolltizon | Binissalem school complex

© José Hevia

Ripolltizon | Binissalem school complex

© José Hevia

From the beginning, our intent was to develop the project as a dialogue, on different scales, between the school and its surroundings. On the one hand, the new school building faces the road with a fragmented volume and a broken skyline that enhances perspective effects and scale control in relation to the singularities of the unorganized neighborhood volumes. On the other hand, towards interior of the plot that faces the countryside, the building embraces the sport ground areas creating a façade with bigger scale elements and more compact massing. Moreover, the building areas used only for teaching were clearly separated from those that can be used also for non school events, creating different building parts and scales that were properly arranged into the complex.

Ripolltizon | Binissalem school complex

© José Hevia

Ripolltizon | Binissalem school complex

© José Hevia

A set back on the façade to the road creates the main access space, an open plaza in the building corner, that generates the circulations and arranges the different functions. The functional packages are grouped in different levels with the intention to reduce the building coverage surface and create a plot area where play grounds, sport grounds and future extensions can be located.

Ripolltizon | Binissalem school complex

© José Hevia

An exterior ramp connects the school grounds to an elevated plaza that is created in the roof of part of the ground-floor. From this roof plaza is also possible to enjoy the excellent views of Binissalem skyline and its surrounding mountains.

Location: Camí de Pedaç – Binissalem, Mallorca, Spain
Architects: ripolltizon arquitectos| Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
Collaborators: Xisco Sevilla (architect)
Quantity Surveyor: Toni Arqué
IBISEC Collaborators: Juan Vanrell (architect IBISEC)
José Juan Amengual (quantity surveyor IBISEC)
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services E.: TIIS Ingeniería
Photographers: José Hevia
Client: Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)
Contractors: PROINOSA
Project area: 3.166 sqm
Budget: 2.060.064 EUR
Start of Design: 2005
Year of completion: 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more