// arthitectural / Architecture / ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

Architecture ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

Consell Kindergarten is the extension of the School Complex “Bartomeu Ordines” in Consell, Mallorca (Spain). The new building is composed of: six classrooms (for children between 3 and 5 years old), one psychomotor classroom and a dining area including kitchen. The design strategy intends to accommodate the whole building area in the ground floor and thus create a fluid relation between the interior and the play grounds. In addition to this, the need of creating the access to the building from the main avenue, and the need to establish a pedestrian connection with the existing building, led us considering a building to be crossed, to be traversed. The building will be a path.

ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

© José Hevia

ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

© José Hevia

We like to think on this ‘path’ as the starting point of the project. A colorful route in zig-zag that drives the children through the building while it organizes the different ‘classroom clusters’ and functional areas. During the design we developed a typology of ‘classroom cluster’ that is composed by: 2 classrooms connected together that are opened with a glazed facade and a porch towards a private courtyard that serves as the outdoor extension of the classroom. The clusters are oriented east, what ensures good natural light quality for each of them, and avoids the visual relationship with the north facade of the existing school building.

ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

© José Hevia

ripolltizon arquitectos | Consell Kindergarten

© José Hevia

A roof follows and protects the ‘path’ in its zig-zag route, rising to greet us at the main access from the Avenue, driving us to the classrooms, and offering us a sheltered area next to the playgrounds… a vibrant and folded shadow roofing that covers and embraces us borrowing the colors of the orange groves nearby.

Location: Francisca Homar Pascual Av. – Consell, Mallorca, Spain
Architects:  ripolltizon arquitectos |  Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
Collaborators: Pablo García (architect), Claudia Bacci (architect), Luis Sánchez (architect)
Quantity Surveyor: Toni Arqué
IBISEC Collaborators: Juan Vanrell (architect IBISEC), José Juan Amengual (quantity surveyor IBISEC)
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services: TIIS Ingeniería
Photographers: José Hevia
Client: Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)
Contractors: Ferrovial
Project area: 996,05 sqm
Budget: 1.369.167 EUR
Start of design: 2007
Year of completion: 2010
Awards: 2011 – Mallorca Architectural Awards 2007-2010 | SHORTLISTED
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more