// arthitectural / Architecture / ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

Architecture ripolltizon arquitectos | Ferriol House

The family home is located in the transition area between the urban fabric and the countryside, added onto the end of a row of traditional houses. The long plot, between parallel neighbor side walls, is oriented on a North-South axis facing two streets with a 2m level difference.

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol HouseThe urban growth in this area preserves the usual structure of the town centre, it means, compact blocks with buildings aligned to the street creating an inner courtyard in the block. Houses create characteristic streetscape of small street-facing windows and painted wooden blinds. We decided to build the house as a compact volume facing the street on the north side. That made possible to preserve the existing trees and use a big part of the plot as a South-oriented garden. We took also into detailed consideration the relation of the project with the urban fabric, the neighbor volumes and the way they relate to the street. The house matches the height of its neighbor on one side and raises an extra half-storey on the other, where it borders an empty plot at a higher level.

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol HouseThe characteristic streetscape of the area is put in value using a careful layout of small window openings in combination with exterior sliding wooden blinds. This combination creates a dynamic facade while transforming the size and texture of the window openings. To compensate for the small windows, the use of big façade openings and a fragmented volume towards the inner courtyard reflects the search of light and fresh air. A large skylight lets natural light down onto the upper storey, while a void in the first floor lets it through to the ground floor.

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol House

ripolltizon arquitectos | Ferriol HouseSplit levels divide the main rooms on both floors creating a fluid interior space that also corresponds with the site that slopes upwards towards a second street at the back. Steel beams and ceramic sheathing are left exposed on the ceilings, while glass screens provide banisters for staircases and balconies.

Location: 5 Unió St. Maria de la Salut, Mallorca, Spain
Architects: ripolltizon arquitectos | Pep Ripoll and Juan Miguel Tizón
Project name: Ferriol House
Collaborators: Xisco Sevilla (architect)
Quantity Surveyor: Rafael Jaume
Structural Engineer: Jorge Martín
Photographers: Jaime Sicilia, Miguel Coelho
Contractors: Jaume Danús. Construccions Creatives SL
Gross Floor Area: 300 sqm
Budget:177.101 EUR
Start of Design: 2005
Year of completion: 2008
Prizes:
2011 – Premios de Arquitectura de Mallorca 2007-2010 | SELECTED
2012 – “Contexts” Section in Catalunya-Balears Pavilion. 2012 Venize Biennale | SELECTED
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more