// arthitectural / Architecture / Rocamora Arquitectura + Javier Gironella Pallarés | Vivienda Teresa

Rocamora Arquitectura + Javier Gironella Pallarés | Vivienda Teresa

Architecture ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (11)

The place’s choice is determined by the urban vocation owners.

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (13)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (8)A quiet street, almost no traffic, located in Raval neighborhood of San José of Elche.

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (1)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (9)The plot size is 7×10.50m, in a street width of 4 meters.

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (16)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (15)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (17)Tripartite and complex collaboration: Maite (the owner), and Javier and Ángel (authors of the project, and one of them is another owner). The first decision is to build the “sideway glance”: the facade is pierced with minimal windows necessary to comply with the habitability rules. These windows let to take a look along the street. The living is inside the house and a big patio, with the same dimension than the width of the street, becomes the true soul of the building and the most important place, allowing sunlight bathes the interior.

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (2)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (3)

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (5)The realization becomes thanks to an Angel’s selfconstruction process. The economy takes an important part according to the materials choice and also to the Angel’s catalog-portfolio that take part in his ideas. The imagination is the main implement and the details become to the simplicity of the work.

ROCAMORA_ARQUITECTURA_Casa Teresa (14)

Location: C/Sansón, 16. Elche (Alicante) SPAIN
Architects: Angel Luis Rocamora Ruiz and Javier Gironella Pallarés
Collaboratos: José Antonio Martín
Client: Private
Area: 350 m2
Date: 2010
Photographer: David Frutos
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more