// arthitectural / Architecture / Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

Architecture Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

In “Alice in Wonderland”, Lewis Carrol, take us back to the duality of the adult-child world and its opposite feelings: imagination-reality, game-work, fun-responsability, etc… The nursery school change into Alice’s world, where everything are feelings, experiences, scale games, color, everything perceived through the innocent kids eyes.

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

The building is conceived as a continuum space built by pieces, this pieces are placed in a way that the whole space is divided. This way the architects wanted to create a transversal relationship between the two worlds, interior and exterior, enhancing the ambiguity between them, from where everything is a game untill where the education is required, they can enjoy happily all day long.

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

The school entrance, a roofed open space, not only introduce the visitor into the building but glimpse how the building is going to be, so as it was a game the children go inside the nursery school, establishing at the same time a clear difference between public and private space. The classrooms are created as dividers that plays with children scales marking out the interior spaces, somehow the adults are capable of having a whole vision and control from all over the building. The furniture is arranged in this divisions as storage of every classroom, bench/changer, locker also allows the visibility through the same. All service areas are focused together while ordering and prioritizing the use of the building.

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

The skin of the building is a continuous crease that solves questions as orientation, lighting and air circulation, the covered exterior spaces turn into a new extension. Under the big roof, we find all the pieces that conforms the space, the lighting and the air are solved by a mixture of flats which we find throughout the building. The children, in the aim of activating the visual sensations, go through the different interior-exterior areas with height variations. This sking is completed with a big courtyard common to all classrooms and works as a playground area that interacts with the rest of the topographical land of the plot.

Rocamora Arquitectura | Nursery School “La Monsina”

© David Frutos

Outwardly the classrooms are associated to the big garden that makes up the remainder of the plot showed as a signed of how this kind of extention, shleterd from the sun and the rain across the covered porch. Therefore, the building, is perceived from the surroundings as a big floating roof under which a whole word of colours and textures are shown inviting the children to dive into a entertaining world.

Location: Callosa de Segura (Alicante), Spain
Architects: Rocamora Arquitectura| Angel Rocamora and Alexandre Marcos
Project name: Nursery School “La Monsina”
Use: Educational
Site Area: 4.333 m2
Bldg. Area: 1.088,17 m2
Max. Height: 4 m
Parking Lot: 20 cars
Client: Constructora Callosina
Complete Year: 2012
Photo by: David Frutos 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more