// arthitectural / Architecture / Rolf Ockert Design | North Av House

Rolf Ockert Design | North Av House

Architecture Rolf Ockert Design | North Av House

Rolf Ockert Design | North Av HouseThe site is located in a heritage conservation area that is fiercly protected by Leichhardt council. Being in one of the few streets in the Inner West Sydney that are still largely original in their streetscape, any alteration or addition was bound to be somewhere between controversial and impossible.

Rolf Ockert Design | North Av House

Being only about 100m2 in size, the existing free-standing house was far too small for its intended use as a home for a young family with children. The only way to accommodate the intended brief was to build a two storey addition, something that did not exist in the area.

Rolf Ockert Design | North Av HouseAfter long negotiations with the planning department who pretty much told us that the scheme was not approvable, the project was called to a full council meeting. It was due to the direct influence of the mayor that the design was approved as submitted in the end. The mayor acknowledged that old houses like ours were too small to be sufficient as family homes these days. Rather than extending the ground floor to the extent that any outdoor area becomes too small to be of use, the mayor promoted our approach to add a second storey instead.

Rolf Ockert Design | North Av House

Rolf Ockert Design | North Av HouseOur approach was to maintain and preserve the existing house in its entirety while designing the addition to be visibly modern. This was in the end supported by council’s planning and heritage departments. Their only requests were to change the colour of the addition from white to gum tree grey (to match an existing tree on site) and to prevent overlooking into neighbouring sites. The latter resulted in high level slot windows to the side laneway, thus allowing tree and sky views whilst still maintaining privacy. These slots then became a major design feature that was then continued in the pattern on the side facade. The site was very narrow, meaning that the internal layout of the building had to be organised very simply. The linear stairs are not placed in line with the existing corridor of the old house but on the other side of the extension. As a result the relatively small space reads to be quite generous.

Rolf Ockert Design | North Av HouseTo facilitate ease of construction whilst maintaining integrity of the original building, the existing house was kept completely intact and largely untouched. A glass side strip and rooflights were inserted between the old and the new, not only clearly defining the two but also bringing light into the core of the house. Being on a very spatially restricted site, the structure had to be designed to be very efficient. The steel structure in fact swayed until the steel stairs were added, proving the simplicity of the design, which once completed is very strong and sturdy. The design of the outdoors was done by a landscape designer the client had worked with before. As a result of good communication between all parties and great sensitivity to the architectural design, the landscape design marries to the overall concept beautifully.

Rolf Ockert Design | North Av HouseThe house is located in a highly sought after area of Sydney. Most houses in this area are, as was the existing residence, too small and compromised to function as proper family homes for today’s standards. The clients now have a generous three bedroom house with large Kitchen/Dining area with direct connection to the outdoor space. While previously it would have been impossible to accommodate their needs with two children in the old house, they are now living comfortably in a very desirable area.

Rolf Ockert Design | North Av House

Rolf Ockert Design | North Av HouseThe resulting residence allows the clients to live comfortably in their area of choice which they love. Prior to this they were considering relocating due to their spatial needs. This is no longer necessary. In addition, the designed type, a first in the area, sets an example of how today’s living needs can be accommodated in tight inner city locations.

Location: 46 North Avenue, Leichhardt, Australia
Architect: Rolf Ockert Design
Project name: North Av House
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more