// arthitectural / Architecture / Roman Leonidov | Guest House in Moscow Area

Roman Leonidov | Guest House in Moscow Area

Architecture Roman Leonidov | Guest House in Moscow Area

Roman Leonidov | Guest House in Moscow AreaOne year ago, Roman Leonidov and Olga Budenaya designed a private house in one of Moscow area settlements, and last summer the owner of this house ordered them a guest house, again leaving the authors to their own creative devices. The place for the new house was chosen on the bank of the creek that the land site borders on. On the one side, such a location would provide maximum visual independence of the new volume from the “main” house, and, on the other side, this will give the guests the opportunity to enjoy the scenery to the fullest. At the same time, as opposed to the main house, the material for the single-storey volume of the guest house was chosen to be square-sawn timber – the authors of the project chose it above all other options for its environmental friendliness, for the natural beauty of its color, and for its ability to fit all the functions of the designed construction.

Roman Leonidov | Guest House in Moscow AreaThis part of the site has a considerable height difference, and the architects made the most out of it by creating a striking three-part composition consisting of the living/dining room, a roofed terrace, and an open-air terrace – the three parts cascading down to the creek like a set of stairs. The bedroom block is adjoined to the three volumes at a right angle. What is peculiar is that every volume is covered with a lean-to roof but the slopes are turned in different directions: the bedroom windows command the creek view, while the living room faces the land plot with its higher windows. The slope that follows the difference of the heights and the overlapping roof of the terrace form together an extremely dramatic silhouette. Out of these premises, the living room has the greatest area; it also combines several functional segments – one can watch television here, or rest by the fireplace, or have dinner as well.

Roman Leonidov | Guest House in Moscow Area

Roman Leonidov | Guest House in Moscow AreaAnd, since the interior is reigned by natural wood (the same timber that the house is in fact built of, the architects, seeking to highlight its golden-honey shade of color, gave their preferences to the accessories and soft furniture of white color. The light-colored travertine is used as the finish for the square-shaped fireplace with a wide shelf and two deep decorative niches; the wall that closes the geometry of the living room is also painted very light gray.

Roman Leonidov | Guest House in Moscow Area

Roman Leonidov | Guest House in Moscow AreaThe fully wooden house, built according to the old Russian technology (it rests on the floor beams) could have been executed by the authors of the project in the traditional “Russian” style. The architects, however, deliberately refrained from this stylistic determinism and predictability: the living room is dominated by contemporary minimalist shapes and silhouettes, while the interiors of the bedrooms are executed in something that bears resemblance to the French country style.

Text by: Anna Martovitskaya

Roman Leonidov | Guest House in Moscow AreaLocation: Moscow, Russia
ArchitectRoman Leonidov
Object: Guest House in Moscow Area
Design Team: Roman Leonidov, Olga Budenaya
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Special thanks to archi.ru

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more