// arthitectural / Architecture / Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

Architecture Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg BottomThe one-story house, which has impressive diagonal views of Lake Zurich and the Alps, is situated on the upper edge of the village, on a longish, slightly sloping site. The construction is defined by a guide wall and angular concrete wall establishing the diagonal panorama towards the lake.

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

The differentiated composition of horizontal and vertical elements confers a sculptural quality to the protective structure. Arranged behind, an open glass and oak front relates interior with exterior spaces. At different times of the day, multiple situations converge here, in terms of space and light.

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

The limestone concrete, with sharp edges and smooth finish, anchors the building to the ground. Raising the living level slightly above the surroundings, provides more intimacy in the private areas. The glass facade is tightened room-high to the two cantilever concrete slabs. The light-coloured concrete walls in front create a series of intermediate spaces from the interior to the exterior.

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

They are not aligned with the glass facade and are jutting out over the concrete slabs. These transit areas have thus been articulated as a courtyard with trees, patio, porch or terrace. In the south-facing terrace, sheltered by the long retaining wall, a swimming-pool has been inserted flush with the floor.

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

 

Rossetti + Wyss Architekten AG | House at Zimmerberg Bottom

© Jürg Zimmermann

The abraded concrete surface enables the light limestone gravel to be seen, giving the surface a warm expression. Fixtures are built in floor to ceiling as structural elements, which gives a certain generosity to the interior. The choice of materials is austere and reduced, enabling to perceive the nuances in the light ambiances with greater intensity.

Location: Zimmerberg, Switzerland
Architecture: Rossetti + Wyss Architekten AG
Living area: 170 square metres
Project leader: Tobias Lindenmann
Collaborators: Claudio Sticca, Caroline Welter
Supporting structure: Ingenieurbüro Hansruedi Schlatter, Oberrieden
Building physics: Bakus Bauphysik & Akustik GmbH, Zürich
Execution: April 2006 / February 2007
Photos: Jürg Zimmermann
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more