// arthitectural / Architecture / RRJ Arquitectos | House in Comporta

RRJ Arquitectos | House in Comporta

Architecture RRJ Arquitectos | House in Comporta

The house is on a large estate located in Comporta, Portugal. The site is completely clear, defined only by sandy soil, with spontaneous undergrowth vegetation and heavily punctuated by the vertical lines of many pines. Against this backdrop, the main objective of architect Rui Pinto Gonçalves, from RRJ Arhitects, was to design a piece that would fit perfectly into the site. To register the landscape in a gesture, without highlighting it. Merging the architectural object with the profile of the existing nature.

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

Following these premises, the conceptual process resulted in the composition of two volumes, interconnected by a smaller volume. Two cast volumes, leaving the exterior circulate inside and that dilute each other. The project is set on the ground, as if it was part of it, horizontal and mimetic, by its scale, materials and colors, in parts of geometrical rigor, opening windows to the environment and simultaneously disseminating its own perspectives on its reflections.

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

Contemporary language marks the entirety of the building, designed with clean lines and minimalist plays of planes and materials. The main volumes are two exposed concrete parallelepipeds, fundamentally bounded by a minimum gray frame. The volume that links them is clad in cement and wood fiber panels, with a fairly neutral expression.

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

A major concern in the design of the project was sun protection, an intention to make the house as permeable as possible, to merge the interior and exterior spaces, which led to large glazed planes necessarily protected from sunlight. So all glass planes are recessed and have shade screens.
The interiors tend to follow the same line of consistency, highlighting a pure, stripped environment where transparencies and noble materials predominate.

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

RRJ Arquitectos | House in Comporta

© FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra

White planes are valued, covering almost all the interiors, on a natural wood pavement. Following the philosophy of RRJ Architects, the building responds to the characteristics of the site, the starting point for the creation of unique designs.

Location: Comporta, Grândola, Portugal
Architects: RRJ Arquitectos
Project Architects: Rui Pinto Gonçalves e Susana Baeta
Structures: Fernando Girão Marques / RRJ ARQUITECTOS
Construction: BSSM – Sociedade de Investimentos Imobiliários e Construções, S.A
Project Area: 397.3 m2
Project Year: 2010
Photography: FG + SG – Fernando Guerra + Sérgio Guerra – Fotografia de arquitectura
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more