// arthitectural / Architecture / RUFproject | Football Training Centre Soweto

RUFproject | Football Training Centre Soweto

Architecture RUFproject | Football Training Centre Soweto

Situated in the heart of Soweto, the Football Training Centre is the centre of football in South Africa, where 1200 teams and 20,000 footballers will play each year. In less than 6 months, the facility was transformed into a state of the art football training centre – the first of its kind in Africa – the facility encompasses 2 new full sized artificial pitches, 2 junior turf pitches, new lighting, a clubhouse & player lounge, an education facility for the Grass Roots Soccer & Life Skillz program, a Training Gym, Physio & First Aid facility, a Product Trial, Catering , Administrative Offices, Viewing Deck and new Change Rooms. The Clubhouse & Player’s Lounge house regular and in-depth tips and insights from Nike Athletes & Coaches and a place for coaches and players to focus on the tactical and strategic aspects of the game.

RUFproject | Football Training Centre SowetoThe facility has been designed from the outset for and around the player, supporting the various aspects of their training. The concept was to create a clear but intricately woven relationship of spaces with transparency between functions, such that views between spaces to and from other areas of the building are established. Everything has been considered to make the facility flow and remain “open” while managing the reality of creating a secure and safe place to play football.

RUFproject | Football Training Centre SowetoThe existing situation at the football park was a very high solid perimeter fence around the entire property so that you couldn’t see in, and the auxiliary buildings themselves had bars on the windows. Theft and personal security was a real concern, and it was critical that we provided a safe place for the boys and girls to be able to focus their attention on football, and not worry about some of the issues they may be facing on a day to day basis outside the training centre. At the same time the project was for the community, and as such needed to convey an openness and transparency while at the same time deal with the realities of the context it was in.

RUFproject | Football Training Centre SowetoWe therefore integrated security into the design of the facility itself such that it became ‘invisible’ in away. We opted for Clear-View fencing to the perimeter, to allow clear views in and out of the grounds to the community. The building itself has limited access points with roller shutters, and at pitch level the large steel doors can be opened up such that while in use during the day you can really open the facility up without the visual imposition of heavy security. An internal courtyard was created between the main buildings, and the very talented artist Kronk was commissioned to help us turn the security fence into something beautiful, integrating his artwork into a woven chain link fence. The facade itself, as a timber louvre structure, provides a secure perimeter to the large expanses of glazing facing the field , while at the same time minimizes passive solar gain to the east, north and west.

RUFproject | Football Training Centre SowetoThe design of the main building inherently used a series of passive solar principles to minimize the use of high energy dependent mechanical systems, but maintain a comfortable temperature range for interior and exterior spaces. over the pitches, the overhang provides shade before and after the game. The south facade has it’s sandstone exposed and houses a growing list of players who distinguish themselves on and off the pitch – their names permanently apart of the building and it’s future. As the main building is quite simple and monumental in form, the materiality was carefully chosen to connect the building to it’s context. Local materials were utilized in non traditional ways, overlapping them and playing with reflection and shadow. The overlap of the timber louvres and the stone rain screen creates an ever changing facade to the fields, depending on your angle of view and the time of day. From the interior, the shadows create dramatic overlapping patterns and colour, which again speaks to the incredible beauty of the South African sun.

RUFproject | Football Training Centre SowetoTo both the interior and exterior we wanted to play with this idea of refined roughness. We purposefully used a limited palette of raw, straight forward materials such as concrete, stone, timber and steel and then set these off of each other in a variety of ways to play with light and create a sense of warmth.

RUFproject | Football Training Centre Soweto

RUFproject | Football Training Centre SowetoThe training centre was intended by Nike to respond and support both the mental and physical aspects of the game of football and as such we were trying to interweave such ideas as community, learning, health, aspiration, hope, pride and excellence into the design. It was critical that the building have soul and resist the typical concrete-block bunker that is often the case with sports facilities, but at the same time deal with the functional realities of being a training centre. The intent of the project was to provide a lasting home for football in the dynamic community of Soweto that would continue on past the world cup.

Location: Klipspruit, Soweto, South Africa
Architects: RUFproject
Project name: Football Training Centre Soweto
Main Building Area: 1300sqm
Area Breakdown:
Main building : Pitch Level: 525sqm, Main Level: 605sqm, Upper Level: 170sqm
Roof Terrace: 430sqm
Changerooms: 313sqm
Caretakers / Public WC: 150sqm
Site Area: 54,800sqm
Used Materials:
Main Building Exterior: timber louvres: local south african Saligna / glulaminated
facade: local south african sandstone
Main Building Interior: all floors except as noted below: concrete
Gym, players tunnel: recycled rubber
Walls: brick infill w/ Pandomo Wall Finish
ceilings: meranti
Interior installations: Recycled Timber, Glass, powder coated Steel
Changeroom Building: floors: porcelain tile, recycled rubber ceilings: painted glulam / saligna
Construction Method:
Main Building: steel frame / brick infill
Changerooms: masonry / refit
Caretaker / Public WC: masonry / refit
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more