// arthitectural / Concept & Competition / S3 arquitectos | Restaurant in Azarujinha Beach

S3 arquitectos | Restaurant in Azarujinha Beach

Concept & Competition S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha Beach

S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha BeachLocated in “Praia da Azarujinha” beach in S. João do Estoril – Portugal, this abandoned building that used to host small boats and fishing equipment from traditional fishing activities, is the starting point to be reconvert such a building into a new concept of restaurant & lounge. This small beach is characterized by is scenic atmosphere, in a enclose bay with a unique natural set-up.

S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha Beach
S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha BeachThe building “grabs” the natural rock facade, allowing an entrance by the upper level that lids the user to the restaurant from the exterior terrace lounge, and o lower entrance by the promenade. The restaurant stands out as a contemporary interpretation of veranda, a porch overlooking the Atlantic Ocean. Dealing between two functions – beach equipment and restaurant, the two functions host themselves in different levels of the building. Ground level serves for beach equipment – bar and storage, WCs, cloakrooms and showers.

S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha BeachPositioned under the access ramp that starts in the southern part of the building and leads the visitor to the first floor into the restaurant, the ground level is the first protection of the building against the strong natural “behaviour” of the sea, mainly during winter time with strong tides and stormy weather. The restaurant occupies two floors, composed of open-air and closed interior spaces, serving both for hot summer days and chilly winters. The northern access to the terrace guarantees winter use when tides are high.

S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha Beach
S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha BeachS3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha BeachServices located on the ground floor are closed at that time. This way the restaurant maintains itself independent offering a comfortable way to meditate sea views. The space is defined by the use of two principal materials – concrete and wood, serving to identify different functions and volumetries. These two materials are joined by glass, giving a strong impression of lightness and transparency. The building space functions as a kind of cradle, where one can comfortably sit down, embraced by wood and concrete, and overlook the surrounding big water.

S3 ARQUITECTOS | Restaurant in Azarujinha Beach
About the Architecture Office
Architects Bernardo Daupiás Alves and Marco Braizinha have been working together since 2003 under the name of S3arquitectos, collaborating with other architects, designers, engineers, photographers and artists. The office was established as a firm in 2008, mainly focused on architecture, design and construction, today the office also represents its disciplinary profile, developing projects in different areas like hotels and renovation, as well as commercial, residential and service buildings.The process of the project starts from carefully analyzing the program specifications and needs of a client. This helps to make every piece we create unique and rationally serving its objectives. Every project involves the search of close relation between the object and the place, enriching the experience of the space in the harmony with intensive surroundings. During last 3 years the office team has been joined by various architects from different countries, from Portugal to Brazil and Cabo Verde, to Germany, France and Lithuania, in a global mix of attitudes, experiences and methods.

Location: São João do Estoril, Portugal
Architecture Office: S3 arquitectos
Architects: Bernardo Daupiás Alves, Marco Braizinha, André Serpa
Project name: Restaurant in Azarujinha Beach
Total Storeys: 3
Floor Area: 500.00 m2
Images: S3ARQUITECTOS
Date: 2006
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more