// arthitectural / Architecture / S_W_Arch | Blind Spot House 1a

S_W_Arch | Blind Spot House 1a

Architecture 1a_18

The site for the house is on a steep hill overlooking the Rhine valley. Being blessed with extreme views to the far horizon towards France on one side, along the Rhine valley on the other side and towards the Black forest Mountains on the back, the site is as well in close proximity to three existing houses at the adjoining sites.

This complex grid of great views and deliberate blind spots dictated a series of walls hiding the neighbouring buildings and openings giving an almost unlimited and unobstructed view across the landscape towards the horizon.

Each room gets a specific view. Blinkers around the windows create an even deeper section of the wall, blocking out views and shading the rooms at the same time.

 

The house changes the site as little as possible. All the surfaces on the outside are either grass-concrete blocks or a green roof with less than 10% of the surfaces sealed. Heated through an air-source heating pump and highly insulated walls, floors and ceiling it is built to German Passive House standard.

In the interior the whole house is only one big room stretching over three levels. All the floors are natural grey slate or natural oak. All concrete in the house is left visible.


Location: Achern-Fautenbach, Germany
Architect: S_W_Arch | Sabine Storp + Patrick Weber
Site Area: 2190sqm
Living Area: 110sqm
Design: 2005-2007
Build: 2008-2010
Landscaping: 2010-2011

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more