// arthitectural / Concept & Competition / Sala Ferusic Architects | Foam

Sala Ferusic Architects | Foam

Concept & Competition Sala Ferusic Architects | Foam

Sala Ferusic Architects | FoamThe Cultural Centre of ‘Roses’ is based on the design of mechanisms to conduct and qualify the natural lighting, so as to adapt it to the requirements of the centre. Therefore, the building has been considered from the idea of the sea foam, as the volume has been fluffed through  a patio that spreads the natural light into the building, while a white perforated skin tones the light down and guarantees the energy efficiency of the building.

Sala Ferusic Architects | Foam

Sala Ferusic Architects | FoamThe ventilated façade, in perforated white anodized aluminum, protects the building from the direct sun radiation, whereas a collection of practicable folds shifts its gaze towards the sea, so they can be opened or closed according to the light intensity, like a mutable façade.

Sala Ferusic Architects | Foam

Sala Ferusic Architects | FoamWhile the façades protect the building from the sun, the natural light feeds its interior through a patio, to illuminate the circulation space and the interior rooms. The building welcomes the citizen with a crack in the volume, made in glass to offer transparency and light into the hall.

Sala Ferusic Architects | FoamInside, the entrance is designed in a triple space, which connects with the patio on the second floor that, besides of fluffing the volume, works like a skylight.

 

 
Location: Girona, Spain
Architect: SALA FERUSIC Architects | Carles Sala and Relja Ferusic
Collaboration: AYESA, Aguas y Estructuras SA
Client: Ajuntament de Roses
Project name: Foam
Surface area: 2.600m2
Project date: 27/10/2010
Project phase: Competition Proposal
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more