// arthitectural / Architecture / Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Architecture Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

La Gravera is a winery conceived under low cost criteria, where the optimization in energy and material means and resources become important. Economic sustainability usually comes together with environmental sustainability.

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera wineryA warehouse of the 58, belonging to an old gravel quarry industry, is recovered to reactivate and transform it into a winery, through the disposal of industrial elements.
The construction elements must keep in scale economy and mass production, to minimize its impact on the environment and consequently to the economy, and they are organized under spatial, functional and hydrothermal design criteria.

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera wineryThe project is structured regarding to the following points: a four-meter-high closet that organizes the service spaces, the action centre where human activity is assisted by machines and the zone 900, a welcome lounge with a striped carpet and a bright ceiling, underneath which the cellar is located, and where the control unit motorizes the vineyard in real-time, and the design and pedagogy of the wine takes place.

Sala Ferusic Architects | Lagravera winery

Sala Ferusic Architects | Lagravera winerySala Ferusic Architects | Lagravera wineryIn conclusion, this low cost criteria force us to claim: less (money) is more!

 
Location: Barcelona, Spain
Architect: SALA FERUSIC Architects | Carles Sala and Relja Ferusic
Collaboration
Construction Management: Josep Maria Estivill
Enology: Carops
Engineering: Ventura Instal.lacions
Client: Celler Lagravera SLU
Contractor: Benito Arnó e Hijos SL
Surface area: 600 m2
Project date: 15/04/2009
Construction date: 29/12/2009
Project Phase: Built
Awards:  
First Prize at the 3M Awards by the ‘Col.legi d’Arquitectes de Catalunya’
Selected at the ‘Collegium Artisticum 2010’ Awards by ASAS in Sarajevo
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more