// arthitectural / Concept & Competition / sanzpont [arquitectura] | Casa Soramae

sanzpont [arquitectura] | Casa Soramae

Concept & Competition sanzpont [arquitectura] | Casa Soramae

The Customer requirements are to have a shop on ground floor, house ground floor and first level and 2 Lofts on 2nd Level. The development project is a scheme conceptualized in “L” to have the largest private garden area as possible for the client’s home. Bioclimatic project is 100% adapted to the climate of Playa del Carmen, with passive solar protection and natural cross ventilation. The house opens to the garden / courtyard outside enabling integration. The building has independent access in front up at 2 lofts.

The house is designed with bioclimatic and ecological criteria.

SOLAR PASIVE DESIGN: The scheme in “L” is located on the west to close the facade during the warmest face. The front facade faces north-east allowing natural light to enter indirectly. The south facade is protected of the sun from all day by a double height “pergola”.

NATURAL VENTILATION DESIGN: The house with the middle patio, opens spaces in the 2 ends making it more cross ventilated with fresh winds from the south-east. The upper corridor is open to the outside allowing the free passage of air to the rooms.

REGIONAL MATERIALS: The house is designed with regional and local materials such as Limestone, Wood, Concrete block and painted white to reflect sunlight irradiation.

RAINWATER HARVESTING: It will collect rainwater from the roof and stored in water tanks for used for toilets and irrigation of landscaping.

GREY WATER SEPARATION: Greywater is separated and treated with a “Biodigestor” tank for later use for irrigation through an absorption channel or wetland.

COMPOST: It will be created a compost for organic kitchen waste, dry leafs, grass cutting litter to get black dirt for gardening.

Location: Calle 48 Norte, Playa del Carmen, México
Architect: sanzpont [arquitectura]
Surface area: 300 sqm
Project year: 2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • birba burba

    bea bueada :)

  • ultima letra

    La zona es la Colosio, ahi’ te vas a esconder?
    Sabemos todo de ti saludos a los peques

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more