// arthitectural / Concept & Competition / sanzpont [arquitectura] | Villas Tarabini

sanzpont [arquitectura] | Villas Tarabini

Concept & Competition sanzpont [arquitectura] | Villas Tarabini

The premise of the project was to integrate the house to the ground while respecting the existing trees to maximize the natural shade provided us and be more environmentally conscious. So the main challenge was to find the exact spot where to place the rudeness of the house and the general form was developed at the time to dodge trees and integrate within an overall design.

So the site gives way to the House, while it coexists harmoniously. In the choice of materials, use the Stone of the region to shape the foundations and walls of the ground floor, thus giving further strength visually, naturally integrates with the soil. Timber is one of the main body of the house, gives warmth and a comfortable and natural, and is used to create arbors and sliding and folding shutters that provide shade and control the passage of direct sunlight and heat to interior.

The white walls upstairs, make “Reflective Shield” on the faces of the sun blinds and receive the color of sky. The design of the covers have blown large to shade on the terraces at the same time that open to make way for wind and refreshes across all areas of natural and organic. And finally, has joined the interior spaces with large outdoor terraces through to the golf course with furniture that creates an atmosphere of relaxation and rest.

Sustainable Features:
The house is designed with ecological and bioclimatic criteria, preserving all existing trees on the ground.

Solar Pasive Design:
We use the shade of the trees to prevent solar radiation from the west, just as louvers and eaves are designed to prevent heat gain during the day.

Natural Ventilation:
Opposite Windows are designed oriented to the prevailing winds to cool the space naturally.

Energy Savy:
The design reduces energy consumption through its isolation by natural cover, natural ventilation, lighting and low power equipment.

Waste Disposal:
The waste is treated by a septic tank and ecologically clean clean the water at 90%, then is reused in the garden by irrigation as a surface canal system.

Irrigation Water Recycling:
The garden is irrigated with underground water recycling.

Location: Playa del Carmen, Quintana Roo, México
Architect: sanzpont [arquitectura]
Project Team: Victor Sanz Pont, Sergio Sanz, Tania Cota
Gross area: 671 sqm + 240 sqm
Project year: 2010
Renders: Jose Miguel Cano

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more