// arthitectural / Architecture / SAOTA | Head Road 1815

SAOTA | Head Road 1815

Architecture SAOTA | Head Road 1815

SAOTA | Head Road 1815The clients, a young couple, wanted a dynamic and striking home, primarily for themselves, with guest accommodation separated from their own living areas. The property views towards the north and west over Fresnaye as well as at the rear of the site. The site falls very steeply and due to the high elevation of the road and the restrictions on the building form, the house is raised above the property on high columns.

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

The house includes three storeys accommodating three en-suite guest suites on the ground floor, with a plant area and a staff flatlet at the rear. The first floor is the main living level, with a large living room and dining room opening to a covered and uncovered pool terrace. The kitchen is positioned to enjoy views through the glass roof towards Lion’s Head.

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

The entrance hall is accessed by gentle steps from Head Road preceded by a glass-roofed external lobby space. The second floor accommodates the master bedroom, dressing room and a light-filled en-suite with views over the pool below.

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

SAOTA | Head Road 1815

© SAOTA

Internal finishes include a fully imported German kitchen, large format granite floor and wall slabs which are used throughout, frameless glazed balustrades and floor-to-ceiling glazing, as well as various aluminium louvre devices.

Location: Fresnaye, Cape Town, South Africa
Architects: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Project name: Head Road 1815
Project team: Philip Olmesdahl & Stefan Antoni
Interior decor: Client
Completion date: 2007
Photographs: SAOTA
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more