// arthitectural / Architecture / SAOTA | Nettleton 195

SAOTA | Nettleton 195

Architecture SAOTA | Nettleton 195

“Our client purchased the site, once we had completed an initial Design Concept for the previous property owner. Our client loved the design, and the visual direction the home was going, and accordingly shaped his brief around the design he saw,” says Philip Olmesdahl, Project Partner.

Whilst the site is fairly small at 874.7m2 it sloped away dramatically, resulting in a house of 5 separate floors which in many instances connects to the adjacent natural ground levels, or raised platforms. One accesses the house at the midlevel between the second and the highest floor, resulting in the house being only 2 storeys above Nettleton Road.

This family home defines itself primarily by the way the principal living spaces at level two relate to the surrounding portions of site. This floor accommodates two generous living rooms, an open plan kitchen and triple volume dining room.  Virtually all rooms open out to adjacent terraces or garden spaces, which allows the house to fully utilize the small property.

A dramatic open tread staircase and lift core, with a generous skylight creates a central spine which connects all the floors comfortably. Even the lowest level – which is a predominantly double volume gallery space formed by the cavernous space below the main living level and the steep natural ground line – has generous natural light via the stairwell and skylights.

This floor accommodates a cellar, large wall surfaces for the client’s art collection, pool table, bar and open media room.  The next half level accommodates the staff quarters and plant room. As noted above, the second floor accommodates the main living rooms, which enjoy fantastic views, and connection to portions of gardens to the East and North. The third and fourth floor accommodates four West facing en-suite bedrooms, a triple garage, a study and the entrance hall at street level. Views and a unique set of finishes enrich the otherwise compact size of most rooms.

All rooms enjoy fantastic views and connection to the exterior. Art walls are highlighted in the interior and the configuration of the interior décor was designed to show these off. Robust finishes were used internally including unpainted galvanised steel, off shutter concrete, zinc wall cladding all of which are softened with an abundance of hard and soft woods used with rich stonework. Bespoke furniture adds to the gallery environment creating a rich interior of depth and refinement which is timeless.

“The interior is decidedly modern, effortless ultra-chic and makes you feel instantly comfortable and at home,” says Mark Rielly of ANTONI ASSOCIATES.

Location: Clifton, Cape Town
Architects: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Project Team: Philip Olmesdahl, Stefan Antoni & Francois Geldenhuys
Interior Design: ANTONI ASSOCIATES
Project Team: Mark Rielly & Vanessa Theron
Main Furniture Supplier: OKHA Interiors
Structural Engineers: TCA
Mechanical Engineers: Spoormaker & Partners
Electrical Engineers: MAC Consulting Engineers (Pty) Ltd
Quantity Surveyor: Meyer Summersgill    
Contractor: Gossow & Harding    
Project area:    
internal 1005 sqm
covered external 62 sqm
Project year: 2010
Photographs: SAOTA & Adam Letch

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more