// arthitectural / Interiors / Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

Interiors Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquartersallen & gerritsen, a Boston-area advertising agency, is constantly on to what’s next. When the time came to upgrade and expand their offices, they decided to move from Watertown to the up-and-coming Seaport District along the Boston Harbor, also known as the Innovation District. a&g engaged Sasaki to ensure that their new 7th-floor space also captured what’s next—facilitating collaboration and innovation, and attracting new talent. Sasaki worked closely with a&g to create a space that met these goals and reflected their unique culture.

The resulting design features a wide range of flexible spaces. A key move was transforming former corner offices into communal space, granting the stunning—and inspiring—views of the harbor to the entire staff. The office provides a framework in which a&g can flourish and showcase what they do best: innovate.

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

© Robert Benson Photography

The layout is predominantly open, punctuated with a variety of spaces. The distinctive large commons and main conference room encourage socialization and impromptu collaboration, supporting both employees and clients. Whiteboard-clad conference rooms and a media viewing room host more focused work. Comfortable nooks accommodate one-on-one interactions, and small telephone rooms provide privacy when needed. By scattering specific programs among flexible, open spaces, the design creates multiple scales of spaces within the large floor plate while retaining a sense of connectivity and flow. Various-sized groups form and break apart; one’s perception of the space changes as they move through it.

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

© Robert Benson Photography

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

© Robert Benson Photography

The design directly supports innovation in several ways. The overall space conveys a sense of openness and encourages the exchange of ideas. The variety of spaces accommodates a wide range of work styles, which is a particularly acute need for today’s multi-generational workforce. Everyone can find the place in which they are most productive.

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

© Robert Benson Photography

 

Sasaki Associates | Allen & Gerritsen Headquarters

© Robert Benson Photography

The design supports the lifestyle of the innovator—which often means long hours—by creating a welcoming and stimulating environment. A cool neutral palette, poured concrete, modular carpet tiles, and white furnishings create a distinctly modern feel, while dark wood accents, pops of chartreuse, and warm lighting make the space inviting. In total, the design both reflects and supports the way a&g works, enabling them to innovate and grow.

Location: Boston, USA
Architect: Sasaki Associates
Project name: Allen & Gerritsen Headquarters
Client name (if different from project name):  Allen & Gerritsen
Completion date: August 2012
Size (acres, hectares, square feet): 33,125 square feet
Services: interior design, graphic design
Sasaki team (full team): Victor Vizgaitis, Eric Lambiaso, Janine Byrne, David Hacin
Sustainable features: Low VOC products, Recycled content carpet
Minimized use of new materials with:
Exposed concrete
Exposed ceilings
Reused doors and door hardware
Reused ceiling tiles
LED lamps in many fixtures
Maximized daylight
Consultants:
MEP-FP Engineer: AHA Consulting Engineers
Lighting designer: LAM PARTNERS
Furniture: Office Resources
Owner’s project manager: Redgate Real Estate Advisors, LLC
Construction manager: Commodore Builders
Photos: Robert Benson Photography 
Video credits: Field Five Sasaki Associates
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more