// arthitectural / Concept & Competition / Schiavello Architects Office | Starfish Square / Piazza Vittorio

Schiavello Architects Office | Starfish Square / Piazza Vittorio

Concept & Competition Schiavello Architect Office | Starfish Square / Piazza Vittorio

Schiavello Architect Office | Starfish Square / Piazza VittorioSchiavello Architects Office concept has made a design for a square in the center of Tropea – The main idea of the project is to create a new symbolic place: a meeting place and focal point for the city. Tropea is a wonder of Calabria, a province which enjoys a beautiful sea, containing waters rich with fish and shellfish, and now the starfish has been made the starting point for our research. The starfish which is a pantamer with five arms, which radiate from a central disc.

Schiavello Architect Office | Starfish Square / Piazza VittorioThis represents for us the center of our square and the arms of the star are the streets that spill into it. The arms will attract the people of Tropea as well as tourists to the heart of the place. The new urban situation will present the city with a new central point for Tropea now and in the future. It will be a meeting point for the people. This will be a backdrop for the beautiful sea that distinguishes it from many other places in the province of Vibo Valentia.

Schiavello Architect Office | Starfish Square / Piazza Vittorio

Schiavello Architect Office | Starfish Square / Piazza VittorioThe square outline will change from day to night. During the day the circular marks on the ground are what catches your eyes. In the evening, thanks to the strip of LEDs positioned to the extreme of these circular elements, you will have very impressive light effects: no longer just starfish, but a construction of star fields. The square will create a strong symbolic reference to the relationship between heaven and earth.

Location: Tropea, Italy
ArchitectSchiavello Architects Office
Client: City of Tropea and Department of architects Vibo Valentia
Phase: International Competition ( Honorable Mention)
Area: 4.000 sqm – Square , Green , Parking
Year: 2010
Design Team: Francesco Schiavello, Giulio Patrizi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more