// arthitectural / Concept & Competition / Sergey Estrin Architects | Sretenskaya School of Theology

Sergey Estrin Architects | Sretenskaya School of Theology

Concept & Competition Sergey Estrin Architects | The school of theology

Sergey Estrin Architects | The school of theologyThe school of theology (or “seminary”, as it is called in Russia) will be built in the very center of Moscow, in the immediate vicinity of Sretensky stauropegion (“reporting directly to the holy Sinod or Patriarch”) monastery. For this purpose, the administration of the educational institution was allotted a former school building on Bolshaya Lubyanka Street. Built in the post-Stalin era, it is based on the appropriate architectural and layout solution that the architects are planning to keep generally intact, at least as far as the dimensions and the framework is concerned.

Sergey Estrin Architects | The school of theology

Sergey Estrin Architects | The school of theologySergey Estrin shares that the image of the interior spaces came to him once he got down to making his first sketches of the project. To a large extent, it continues the tradition of the ascetic interiors of the Sretensky Monastery itself, only this austerity here is “retold” in the language of contemporary stylistic devices and materials. An important part here was played by the initial condition of the building: along the central axis of the main lobby, for example, there are very massive rectangular columns that are impossible to take down. To offset these rigid verticals, the architect laid a special stress on enhancing the “hovering” – elevating – plastics of the walls and the ceiling.

Sergey Estrin Architects | The school of theologyBy using the plates of white Corian that run in waves over the smooth surfaces, Sergey Estrin not only softens the original geometry of the premises but also creates a contemporary interpretation of such characteristic features of Russian temple architecture as vaults and arches. The broad widths of this plastic material alternate with the plates whose width is equal to that of the columns. The former are interpreted as canvasses that can carry any “thematically appropriate” image, while the latter zone the room down into smaller segments, visually turning the monotonous corridor into a grand suite. This impression is enhanced by the lights installed behind the plates – the dispersed light, seemingly streaming from out of nowhere, not only adds to the solemnity of the lobby but also to its resemblance to the monastery interiors.

Sergey Estrin Architects | The school of theologyThere are also other “borrowings” from the temple architecture tradition that can be traced here: the tall oval-shaped wooden doors, the apsis-shaped balcony, the backlit round recessions in the ceiling that serve to simulate the dome drums, and the layout of a canonic temple, inlaid on the marble floor. When it came to such an indispensable part of the interior decoration of any temple as wall painting, the architect offered two possible scenarios at once: for the authentic artifacts (or screens that will display them) spaces on the columns are reserved, while on the Corian “canvases” Estrin puts the conditional, almost sketchy images of Orthodox saints and temples, only he does it not with the help of narrow slits backlit from the inside.

Text by: Anna Martovitskaya

Location: Moscow, Russia
Architect: Sergey Estrin Architects
Object: Design project of Sretenskaya School of Theology (Competitive Bid)
Design Team: Sergey Estrin, Denis Dubinin, Ekaterina Agafonova
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Special thanks to archi.ru

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more