// arthitectural / Interiors / SHH | The Media Café

SHH | The Media Café

Interiors SHH | The Media Café

SHH | The Media CaféSHH has completed a fast-turnaround transformation of The Media Café at the National Media Museum in Bradford for Levy Restaurants, the sports and leisure division of Compass UK & Ireland, creating a cool, crisp and contemporary refurbished canteen space with playful, integrated film and television references, ranging from classic black-and-white photography to a screen made of aged film canisters and a vintage TV set used to display menus.

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

The brief for the revamped space was to widen the scope of the dining experience, with an accent on fresh produce and freshly-prepared foods (including a new pizza and pasta offer), to help drive longer opening hours, with the café now remaining open later into the evening to service cinema-goers, in addition to the daytime museum visitor audience. The Media Café is located next to the Museum shop and close to the main entrance and is therefore perfectly positioned to attract casual visitors. Whilst there was no increase in overall floor space from the existing café, SHH re-arranged the space plan to create newly-differentiated dining and seating zones. Structurally, the back wall of the servery was punched through to create a new kitchen pass for the pizza and pasta offer, creating a sense of theatre and underlining the freshness of the new menu. The new servery area was then clad, floor-ceiling, in crisp white tiling for a canteen feel, with new integrated metal shelving.

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

For the food display, existing servery units were reconfigured and re-conditioned, with a white Corian exterior and timber butchers’ block tops. Customers can be served at any point, with three separate till points and discrete areas for bakery, coffee, soup and pizza, with chilled deli wells for salad display. Menus are hung from the new steel multi-deck display shelving behind the servery area, which are stacked with food and condiments, ranging from giant tins of tomatoes and olive oil to giant jars of coffee and wine, to dress the set. Fresh vegetables are displayed in a series of timber crates in a special unit below. To the right of the server area, an inset wall screen plays old black and white movies to provide interest for customers whilst queuing or dining in this area. Five new brown glass ‘Soren’ pendant lights (with energy-efficient Plumen bulbs) are suspended on bent, galvanised metal arms directly over the food offer.

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

The dining area around the servery features existing loose furniture (simple, laminate-top tables and light zebrano timber veneer chairs), as well as a new wall of bespoke banquette seating, made from the same biscuit-jointed solid timber as previously-used for the servery tops. The upholstery is from Kvadrat in alternating blocks of burnt orange and chocolate brown, matching the four new sofas in the more relaxed café zone and the eight high-backed chairs from Hay (called ‘About a Lounge Chair’), which sit alongside marble-topped ‘Screw’ tables and upholstered stools from Tom Dixon.

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

The café zone, demarcated by two glass block walls and new Bolon flooring, features most of the concept’s film and media features, including large-scale film floor lamps; a series of welded metal and timber shelves, which are home to books on television and film; black and white photos on the walls (chosen by the museum archive team and which also line the walls of the loose furniture dining area); a 1970s TV set with menus on the top and a bespoke-designed screen, created by SHH from a metal frame and rows of film canisters, which were aged in-house with vinegar for a suitably retro look! Lighting is the same brown glass pendant ‘Soren’ lighting as that used over the servery counter.

SHH | The Media Café

© Gareth Gardner

Project Designer Georgia Stevenson said of the project: “Using an existing footprint and building on its strengths, we were able to create a more flexible space that enhanced the new food offer and customer experience and also subtly reflected the media and film setting.” Roy Westwood, Creative Director for Levy Restaurants, commented: “Having worked with SHH on a number of highly successful and award-winning leisure projects over several years now, it’s great to see our collaborations with our chosen design partner getting better all the time. This is not only because of the understanding that comes through working together on the many challenges each project brings, but because we are able to focus on and break new ground for our customers, thanks to our shared vision and truly creative relationship.”

Location: Bradford, UK
Architect & Lead Designer: SHH | Neil Hogan, Georgia Stevenson
Photography: Gareth Gardner
Client: Levy Restaurants / The National Media Museum
Contractor: Benchmark
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more