// arthitectural / Architecture / Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

Architecture Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

This is a residential area where the magnificent nature still remains. The site is situated on a sloped land among natural forest. Two large trees with beautifully shaped branches (one is a camphor tree and the other a cherry tree) stand on top of the site. These trees are integrated into the residential design.

Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

© Yutaka Kinumaki

The entire site is steeply sloped, and the gap between the top and the bottom is as large as approximately 11 meters. And the ground composed of a rock bed is extremely hard. Considering these landscape conditions, we decided to place volumes along the sloped ground to minimize excavation.

Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

© Yutaka Kinumaki

In order to provide the best view, the main spaces are located on the top floor and the other interior spaces are connected along the slope down to the street level. We designed the spatial sequence in relation to the landscape by placing three volumes along contour lines. The upper volume is placed right underneath the two large trees. A skylight is provided in the living room to see the trees above. The volume on the north is allocated for bathroom. The volume on the lower level contains private rooms on the first floor and a wood-decked terrace on the roof, accessible from the living room. We place stairs with the same inclination as the ground at the intersection of the three volumes. The stair space is used as a library, while the stairs are designed to accommodate a large number of books.

Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

© Yutaka Kinumaki

Shogo Aratani Architect & Associates | Krampon

© Yutaka Kinumaki

By designing the three volumes along the landscape, diverse activities are generated and one can enjoy unique spatial sequences as they are. A sizeable volume of rock was excavated upon construction of the garage, and it is reused as exterior finish on pavements and steps along the entryway.

Location: Hyogo, Japan
Architect: Shogo Aratani Architect & Associates
Project Outline
Date of Completion: March, 2012
Principal Use: House
Structure: timber flame
Site Area: 360.35m2
Building Area: 104.53m2
Total Floor Area: 136.65m2 (84.05m2/1F, 52.60m2/2F)
Structural Engineer: S3 Associates Inc.
Construction: Amerikaya Co.,Ltd.
Material Information
Exterior Finish: Lap Siding / Oil Paint
Floor: Ash Flooring t18 / White Oil Paint
Wall: Plasterboard t12.5 / Emulsion Paint with Sand
Ceiling: Basswood Plywood t4
Photo: Yutaka Kinumaki
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Special thanks to v2com.biz
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more