// arthitectural / Concept & Competition / Sid Lee Architecture | Tripode

Sid Lee Architecture | Tripode

Concept & Competition Sid Lee Architecture | Tripode

Sid Lee Architecture | TripodeContextualization

The purpose of this architecture contest is to “equip the city of Trois-Rivières with an open-air amphitheatre capable of seating 10,000.” Trois-Rivières is a small Canadian city (population 130,407) once known as the pulp and paper industry capital of the world. Located halfway between Montreal and Quebec City, Trois-Rivières was looking to build its own venue for hosting high-volume summer festivals and internationally renowned bands, and housing its symphony orchestra during the summer.“In the early 2000s, the city of Trois-Rivières began work on a requalification project. The site in question (a former paper mill) is situated along the St. Lawrence River, adjacent to the harbourfront park, the city centre, the St. Lawrence River and St. Quentin Island (for outdoor activities). Such a location calls for an extraordinary construction,” explains Philippe Drolet, architect, in an excerpt from the contest catalog. For the first phase of the contest, Sid Lee Architecture and Régis Côté et Associés banked on the project’s historical roots and awed the jury with a vision that reflects the site’s industrial past.

Sid Lee Architecture | Tripode
Description of the project

Tripod was an imaginary foray into the industrial history of both the site and the city, for we believed that approaching this new amphitheater without regard for its past would inhibit public response to it. Tripod’s design strategy was to delve into the site’s history and give material life to an exploration of the link between past and present through the symbolic moulding of the stacks of paper mill–bound logs that used to rise along the Saint-Maurice River like great pyramids fed by conveyors. Through this reading of residual images of the city Trois-Rivières (Canada), we sought to retell a story that went beyond the visible landscape and tied the project to vestiges of its past. The amphitheater was an entity meant to re-inhabit the site, with contours symbolizing the location and a profile embodying a resolutely contemporary formalism.

Sid Lee Architecture | TripodeFrom a formal viewpoint, the multiple ways the horizon was framed afforded the site new prominence and thus infused it with new life. The addition of a third support anchor, which also served as a lookout post, added a final touch by providing an expansive view of the horizon. On a smaller scale, the polymorphic landscape with its profusion of architectural events offered passers-by and users an engaging panorama. The grand metal-clad wood canopy harked back to the steel-hulled ships that plied the waters while offering a striking contrast to the completely flattened landscape. The project’s uniqueness resides in its counter posed mix of scales and materials.

Sid Lee Architecture | TripodeOnsite design

Studies by the acoustician’s team were used to determine orientation and layout. Minimizing acoustic constraints caused by the project’s positioning and the direction of the sound from the amphitheater was a prime concern. To enhance the sense of closure we added an access gallery along the southern (urban) flank that makes the amphitheater presence and the prefunction role of the new public square more obvious. Animating the venue also called for a special focus on pedestrian access, both through landscape design and entrance way functionality. Three public entry points punctuated the approach area to the amphitheater performance zone. Artist and spectator intimacy is enhanced by a rolling landscape, designed to follow the natural curve of the terrain.

Sid Lee Architecture | TripodeThese design details preserved intimacy inside the amphitheater while making entry points easy to identify and accessible, in order to create movement to and through the site. The broader design strategy was premised on an economy of interventions creating a spatial dialogue between the sites components: the amphitheater, the Hangar (to be reactivated), and the Borealis Museum. It presented a new dynamic of riverside openness and conversion of all existing buildings to places of public gathering. We extended the life cycle of this public ensemble created by these three buildings by tying everything with the riverside promenade to create a new urban sight line.

Sid Lee Architecture | TripodeThe amphitheater hall way opening to the public square is covered with a green roof, and its façade was made permeable to emphasize the connection of the exterior. We also create a large fresco to bring art to the site. This imposing shape of the amphitheater was also intended to make the facility a focal point for the rehabilitation of the city’s riverbanks and offer a way to experience and view the immensity of the St. Lawrence and Saint-Maurice Rivers from different perspectives and scales.

Location: Trois-Rivières, Quebec, Canada
Architect: Sid Lee Architecture
Project name: Tripode, Amphithéâtre de Tois-Rivières
Status: competition finalist, 2011
Client: City of  Trois-Rivières
Type: Cultural and institutional
Total area: 13,671 m2
Total capacity: 10,000
Construction budget: 34 million $
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more