// arthitectural / Architecture / Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring House

Architecture Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring HouseThe brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another.  The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on Victoria’s Mornington Peninsula offered the perfect opportunity to build such a house.  Amongst the tea-tree and banksia are the sandy driveways of 1950s-style fibro shacks alternating with the modern housing indicative of the continuing development of the region.

Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring HouseWhile sympathetic to its surroundings, the design of the house seeks to make use of the entire site.  The single level U-shaped building steps up towards the rear of the block  following the gentle slope of the land.  An integrated landscape solution helps to create a series of indoor and outdoor spaces.

Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring HouseThe front wing provides a sleeping zone away from the main living areas.  A family room here can be opened to the central courtyard and also to a fully-secured front yard defined by a curved, vertical batten fence which arcs back to the house, connecting to a curved wall leading visitors to the front door.  A glazed corridor links entry and family wing to the rear living areas with a free-standing spine wall concealing a smaller private courtyard addressed only by the master bedroom and study.

Simon Couchman Architects | Balnarring House

Simon Couchman Architects | Balnarring House
Simon Couchman Architects | Balnarring HouseThe main living area flows directly onto the central space via fully retractable bi-fold doors.  Terraced decking offers casual seating, and links to a covered BBQ area incorporating outdoor eating with pass-through window to the kitchen.  Black painted cement sheet panel and raw hardwood timber cladding used externally merge inside the house in places contrasting against the clean white interior plaster shell. Full height glazing and slot windows frame the landscape and further allow the outdoor spaces to flow through the house.

 

Location: Balnarring Beach, Victoria, Australia
Project Architect: Simon Couchman Architects
Project Engineer: KH Engineering
Year completed: 2011
Building Contractor: Nepean Houseworks
Landscape: Fiona Brockhoff
Photographer: Christine Francis
Site area: 1000 sqm (approx.)
Building area total: 300 sqm (approx.)
Construction: timber frame on concrete slab
Cladding: Radially cut timber shiplap and battens, FC sheet
Windows: Cedar framed double glazing by Future Windows
Doors: Centor Architectural A5 bifolds with integral flyscreens
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Cladding

    As a Beginner, I am continuously searching online for articles that can of benefit to me. Thank you

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more