// arthitectural / Architecture / Simon Couchman Architects | Elsternwick house

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

Architecture Simon Couchman Architects | Elsternwick house

Simon Couchman Architects | Elsternwick houseProviding family accommodation on this small heritage-restricted corner site in Elsternwick required a solution that was outside of the square.  A contemporary 2-storey structure has been built to the rear of the existing cottage clad in contrasting dark zinc to draw a very deliberate line between new and old.

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

The external form of the new building mirrors the outline of the existing but is offset and hovers over the old roof separated by a band of glazing that wraps around it.

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

The upper level loft-style children’s bedrooms incorporate a shared bathroom, fully enclosed north-facing balconies and access to a storage area within the existing roof space.  Master bedroom to the front of the house opens into a new en-suite bathroom with free-standing bath naturally lit by overhead roof light glazing.

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

Simon Couchman Architects | Elsternwick house

© Christine Francis

Zinc pods protruding from the south, blind side of the building accommodate laundry and maximise storage space within the house.  A new kitchen / dining / living area to the rear of the house opens out to private, timber deck and urban garden via full height sliding glass doors.

Location: Elsternwick, VIC, Australia
Architect: Simon Couchman Architects
Year completed: 2011
Project Engineer: KH Engineering
Building Contractor: Mitty and Price Pty Ltd
Landscape: David Manning
Photographer: Christine Francis
Site area: 230 sqm
Building area total: 181 sqm
Construction: timber frame
Project name: Elsternwick house
Cladding: VM Zinc, Radially cut timber shiplap and battens
Windows: Miglas composite timber / Aluminium frame double glazing
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more