// arthitectural / Architecture / Simon Winstanley Architects | The Houl

Simon Winstanley Architects | The Houl

Architecture 4e1_o

The Houl is a contemporary single storey ‘long house’ which is recessive in the landscape, sustainable in its construction and achieves a ‘zero carbon’ rating by using very high levels of insulation, whole house heat recovery ventilation, air source heat pump and a wind turbine.

The entrance to the house is sited on the north east side of the house under the cover of the roof to provide shelter from the prevailing wind. The principal rooms are situated along the contour of the site to enjoy the spectacular views across the valley to the west. The ancillary service spaces are generally to the rear.

The slope of the roof of the main living accommodation follows the slope of the hillside with the roof of the rear accommodation meeting the main roof at a shallower angle to allow morning sunlight to penetrate the centre of the house through clerestory windows. The house is constructed in steel and timber frame with walls clad in cedar weatherboarding and the roof finished with pre-weathered grey standing seam zinc. Windows are triple glazed with a thermally broken timber frame.

Location: Kendoon, St. John’s Town of Dalry, Castle Douglas, Dumfries & Galloway, Scotland
Architect: Simon Winstanley Architects
Client: Simon Winstanley and family
Status: Completed 2010
Photographer: Andrew Lee

Awards:
GIA Awards 2010 – a Design Award in the Residential category. Simon Winstanley Architects were also presented with an award for “Best Small Practice” for consistent high quality design.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more