// arthitectural / Interiors / Slade Architecture | Flight Club

Slade Architecture | Flight Club

Interiors Slade Architecture | Flight Club

Flight Club is regarded as a Mecca for sneaker collectors and urban fashionistas around the world.  Our charge was to design a flagship store in an existing loft building in New York City’s Greenwich Village.

Our goal was to create a clean, authentic urban space within the existing shell of the building. We also wanted to reference urban recreational spaces like basketball courts, handball courts, and playgrounds as well as the urban spaces that skaters, bikers, stickballers and others appropriate for recreation and sports.

We designed the store to keep the feeling that this is an appropriation of the existing space- riffing off of the existing infrastructure. To achieve this we stripped the existing space down to its structural elements and let these define the backdrop for the product.

We also liked this from an environmental point of view- minimizing the amount of new material we used.

We wanted to use materials as efficiently and simply as possible. Using the existing infrastructure as the backdrop was a great starting point. The other given material was the product. Sneakers, t-shirts and hats are inherently colorful and tactile. We used these as the foreground in the space.  They are treated almost as architectural elements.

The wall of sneakers comes right out to the street creating a perspective of color from the front to the back. The façade was designed to become an absence of façade presenting the product almost immediately to the street. Two large glass pivot doors define the exterior enclosure which is recessed back from the street to create an open frame between interior and exterior spaces. Because the doors are full width the entire opening can literally be open in good weather.

Custom door plates incorporated basketball leather and rubber which is also the material for all of the cash registers and scanning stations and well as the bench. Basically all of the functional objects are treated in the same materials as a basketball- which is the functional object in a basketball game.

A custom backboard and hoop doubles as a projector screen during store hours. After hours, the owners, staff and friends play on the court- continuing the cycle of appropriation.

Location: New York, USA
Architect: Slade Architecture
Materials:
Rubber – Thor performance products, RA-AK10100-25
Basketball leather – Horween
Custom Hat holders – Xiamen Displayart Co. Ltd.
Metal Pipes – 1” galvanvanized McMaster
Gridwall / shoe shelves – KC Store fixtures
Custom hangers – copper pipe, lacquered finish
Halogen Lights – Elliptipar
Flourescent lights – contractorlighting.com
Display light at green street – Bartco
Size: 250 sqm
Project year: 2010
Photographer: Tom Sibley

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more