// arthitectural / Architecture / Smolenicky & Partner Architecture | Sempachersee Golf Club

Smolenicky & Partner Architecture | Sempachersee Golf Club

Architecture Sempach13

Sempach8The largest golf course in Switzerland. The expansion of the Sempachersee Golf Club to include a second 18-hole course has made it the largest golf club in Switzerland. It is located approximately 15 km from Lucerne in the very heart of Switzerland. The architectural office Smolenicky & Partner was commissioned to design two new buildings in connection with the enlargement of the course – the club house and restaurant building and the new maintenance building.

Sempach7The topographical situation. The club house is situated precisely on the topographical crest where the level plateau of the golfing green breaks into a steeply falling slope. At exactly this point the vista opens out into a view over the lake and the Alps of inner Switzerland. The public footpath that transverses the golf club also runs along this topographical ridge.

Sempach13

Sempach15Expression as stylistic strategy. Both the architecture and the interior design of the new building aim to combine two distinct atmospheric phenomena of the site into a single effect. This new manifestation is molded on the one hand out of the country character of the golfing culture of the Sempachersee course, and on the other out of its worldly sophistication. To this end the appearance oscillates between the rural warmth of a timber barn and the clear lines of a Masserati sports car. This is the attempt to embody both the reality of the dualism of the site and its potential within the building itself.

Sempach16

Sempach2Interior spaces. The three main functions of the project are centrifugally grouped around the centrally located kitchen – the invisible fulcrum of the project – namely the public restaurant, the members’ dining area and the two large entertainment rooms, the latter stacked one over the other. Each of the two restaurants has three large viewing windows, which due to the geometry of the rooms together form a sequenced 180° panorama over the landscape. The mirror over the bar constitutes in effect a fourth window, multiplying and refracting the panoramic impressions. In marked contrast to the two restaurants, the large entertainment hall is dominated by a single over-dimensional window, forming an almost 20 meter-long, wide-screen panorama over the perennially snow-covered Alps. This deliberate staging of the of the sheer grandeur of the landscape gives it a cinematic quality akin to a Sergio Leone Western.

Sempach3

Sempach4Exterior spaces. The expressive, seemingly object-like overall form of the club house building is created by the definition of the two Uformed exterior spaces. The two-dimensional, dark-orange wall encloses the public forecourt – the main entrance to the building – like a partition, while the dark-blue lacquered “screen” defines the exclusiveness of the outside space for club members.

Sempach19

Joseph Smolenicky – Dipl. Architekt ETH/BSA/SIA

Location: Golf Sempach, forelock, 6024 Hildisrieden, Switzerland
Architecture + Interior Design: Smolenicky & Partners Architecture
Staff Architects: Simon Krämer, Dirk-Oliver Haid, Juan-Carlos Munoz-Smolenicky
Supervision: Aluba AG, flat
Lighting design: reflection, Zurich
Electrical Design: Jules Haefele AG, Luzern
HVAC design: KWP Energy Plan AG, Hochdorf
Briggs & Käch Civil Engineers Ltd, Reussbühl
Structural Engineer: NH Acoustics & Design AG, Lungern
Timber: Benno Erni, Wiesendangen
Client: Golf Sempachersee
Order competition: by invitation
Project Start: May 2005
Execution: May 2006 – Spring 2007
Gross Area: 4500m2
Building volume: 15700m3
Construction costs: 10 million
CHF
Photographer: Walter Mair
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more