// arthitectural / Architecture / Söhne & Partner Architekten | Caldor Hotel

Söhne & Partner Architekten | Caldor Hotel

Architecture Söhne & Partner Architekten | Caldor Hotel

Seedörfl is a small collection of houses, the surrounding landscape is flat. To the northeast the federal highway B16 cuts through the fields. The two-storey folded volume of the building with its projecting snout, bedrooms on the first floor and striking perforated bands along the façade looks like a built logo. The large asphalted approach, turning and parking area and the self check-in facility in the open foyer give the building something of the flair of a motel.

Rooms – from a size of only ten square meters – are reduced on a minimum which doesn’t feel small. The materials are reduced to a minimum too. The bathroom is screened by glass panes with a sliding door. As a result the red three-dimensional bathroom strip becomes an integral part of the room.

Guests receive their key when they want – on the early morning or late night.

Self Check In

“This how you sleep today. Self Check In around the clock. No long waiting.” This is how the Hotel Caldor, close to the City border of Vienna, promotes the Hotel. A fallow land, just 8 minutes from the City border of Vienna City and very close to the biggest Shopping Centre of Austria, gave the landlord the idea to create a Self Check In Hotel. The site is next to a main road – B16.

The structure of the Hotel emerges along the road. From the centre cross point the Hotel is buckling. The buckling gives the Hotel a high profile from the main road – both directions. At the cross point you find the lobby, the main access, the check in machine, etc.

The curtain wall is on hand the protection against weathering for the cross point. On the other hand it also gives shade and shelter. The perforation of the façade panels plays with the logo of the Hotel, abstract its. Interesting spaces inside / outside are created which emphasizes the communication between them.  Low building cost where the basis for moderate fees for the rooms.

A single room has the size of only 10 m2, double rooms only 14 m2 including bathrooms. The combination of used colours and the use of just a glass wall as a separation between the room and the bathroom has created rooms which doesn’t feel small, even they are.

Location: Seedörfl, Vienna, Austria
Architects: Söhne & Partner Architekten
Design Team: Thomas Bärtl, Michael Prodinger , Guido Trampitsch
Structural Engineers: Die Acht, Nasserzare
Client: Martin Reichard
Built area: 800 sqm
Project year: 2009
Photographer: Severin Wurnig

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more