// arthitectural / Architecture / SOLID architecture | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture | Kindergarten Neufeld an der Leitha

Architecture SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaThe design by SOLID architecture for the new kindergarten in Neufeld an der Leitha emerged as the winning project in an invited competition that sought designs for a new building to house a four-group kindergarten. One requirement of the competition was that it should be possible to add a further two groups without disrupting day-to-day activities at the kindergarten.

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha
SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaPlacing the building volume in an east-west direction created clearly defined outdoor areas. Towards the north the building remains closed. The vehicular approach, the car-parking area and the entrance are on this side. As a result the outdoor spaces in the south and west, which are reserved exclusively for the children, are largely undisturbed by traffic.

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaThe interplay of daylight and architecture is an essential element of the design. In the interior the service zones and ancillary rooms face north. An open communicative central area flows through the entire building. Towards the south the groups rooms detach themselves from the building with large areas of glazing that allow the best possible use of daylight. Incisions made in the roof together with the outdoor areas allotted to the groups form new spaces between inside and outside. Staggering the units in a north-south direction establishes visual connections between the group rooms. The open spaces ascribed to the groups can be integrated in educational activities. They are a manageable size and break down the boundaries between inside and the constantly changing outdoor area.

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha
SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaTogether with its sanitary facilities and storage space each of the group rooms forms an independent unit. Glass walls, roof lights and the way the garden interlocks with the kindergarten create spaces flooded with daylight, lively lighting conditions and different moods of colour.

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der Leitha

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaThe group rooms are open in design. Clearly defined play areas, such as a building corner or dolls corner, were deliberately left out so as to allow the free combination of different play and work areas. Encounters in and withdrawal from the group are both possible. All areas are also accessible to children with physical disabilities. The dining room is positioned near the entrance and can also be used as a “parents’ café”.

SOLID architecture ZT GmbH | Kindergarten Neufeld an der LeithaRoof lights in the large roof extending over the entire building provide light for the central zone and the sanitary facilities. In the south the roof extends into a pergola with wooden slats. This helps protect the south-facing group rooms against overheating. Together with the wooden deck below it the pergola defines a sheltered transitional zone to the garden. The building services concept focuses on an economic use of resources and protection of the environment. The entire building has a controlled ventilation system. The fresh air introduced via a subterranean tunnel is pre-warmed in winter and cooled in summer. Hot water is produced by means of a water-water heat pump. Rainwater seeps off into cisterns in the school grounds.

Location: Neufeld an der Leitha, Austria
Architect: SOLID architecture 
Project name: Kindergarten Neufeld an der Leitha
Project Management: Arch. DI Christine Horner
Collaborators: Arch. DI Christoph Hinterreitner
Arch. DI Tibor Tarcsay
DI Kristina Zaunschirm
Client: Stadtgemeinde Neufeld an der Leitha
Consultants
Structural Engineering: RWT PLUS ZT GmbH
Building Physics: RWT PLUS ZT GmbH
Construction Supervision: BMG
Heat / Ventilation Engineering: HTB-PLAN Haustechnik Planungs GmbH
Electrical Engineering: HTB-PLAN Haustechnik Planungs GmbH
Contractors
Builder: Dipl.Ing.A.KIENZL Bauges.m.b.H. & Co.KG.
Timber Structures: REUMANN – Zimmerei • Säge- & Hobelwerk
Plumber: Schmiedl Dach GmbH
Facade: Schmiedl Dach GmbH
Dry Walling: Lieb Bau Weiz GmbH
Floorer: Bodenverlegung Sabine Prelovsky
Paintwork: Malermeister Ochs
Steel Structures: Ing. Zeiler Metallbau GesmbH & Co KG
Windows: ING A. SAURITSCHNIG Alu-Stahl-Glas GmbH.
Carpenter: Tischlerei Parsch
Electrician: Firma Elektro Kager GesmbH
Heat / Ventilation: Prerostin GmbH
Photographer of the Project: Kurt Kuball
Purpose: kindergarten and nursery
Planning Data
Direct Commission: no, 1stprize in invited competition
Project Status: project completed
Competition: June / August 2009
Other Participants: Dipl. Ing. Peter Marosevic Ziviltechniker GmbH
Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH
Rudischer & Panzenböck, gewerbliche Architekten GmbH
Architekten DI Taschner – Kinger ZT GmbH
Klaus-Jürgen Bauer, Architekten
Arch. Mag. Johann Schandl ZT-GesmbH
Start of Planning: September 2009
Start of Construction: March 2010
Completion: September 2010
Project Data
Site area: 4.680 m²
Gross Area: 950 m²
Built up Area: 1.240 m²
Useable Surface: 830 m²
Building Volume: 4.300 m²
Construction Costs: 1,5 Mio €
Construction: baseplate – ferroconcrete
Walls:  ferroconcrete, brick and timber structure
Roof:  timber structure
Spatial Program: four-group kindergarten, two of these groupes used as a nursery
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more