// arthitectural / Architecture / SPACE | ALD House

SPACE | ALD House

Architecture © Luis Gordoa

This weekend retreat is projected on a land of little over 1,000 square meters and it is articulated in two main volumes: a prism into which another rectangular wooden prism is embedded.

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

Since the very beginning, the purpose of this project was clear: to create a house in which a balance between modernity and coziness was struck. Therefore, we chose to use few materials in order to achieve a quick reading of the volumes.

The first prism consists of a black metal structure that ends on an exposed concrete staple. The two fronts of this volume are made of glass, which helps create a transparency to the interior area and gives a feeling of permanently being in touch with nature.

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

The second volume is a cantilevered wooden cube, under which a terrace is generated. Requirements for the design of this project included a swimming pool, and we fulfilled them by creating one and covering it with black venetian glass tiles. In this way, the swimming pool was turned into a water mirror that reflects the house.

For this project, we decided to integrate art into architecture so that the selected works became a part of the design instead of functioning as mere decorative items. With this principle in mind, we commissioned a hyper-realistic 2 x 6 m painting of a Porsche 78; which was placed in a double-height space. In addition to the painting, Juan Carlos Baumgartner designed a mural that works both as the visual end of the swimming pool and as the vestibule of the house entrance.

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

© Luis Gordoa

The house has four bedrooms, a double-height living room and an open plan kitchen that is integrated into the space. In the living area, a modern cast glass sphere chandelier hangs from the ceiling. By using few but carefully selected materials, we created delightful areas that met our clients’ expectations

As in all the projects of SPACE, we followed sustainable design guidelines when designing Casa ALD. We used recycled content materials low in VOC levels and wood from certified forests. Furthermore, the lighting is almost entirely LED-based.

Location: Cuernavaca, Morelos, Mexico
Architect: SPACE – Juan Carlos Baumgartner
Lighting Design: LUA – Kai Diederichsen
Furniture: DWR y Coalesse
Project Date: August 2013
General Contractor: Bruno Vadillo
Area: 1100.06 sqm ( 11,841 sqf )
Photos: © Luis Gordoa
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more